TSMC, ABD'de hakkında çıkan iddiaları reddetti

PAYLAŞ
  • TSMC, ürettiği çiplerin Huawei ürünlerinde bulunduğu ve ABD’nin bu konuda bir soruşturma yürüttüğü iddialarını yalanladı.
  • Şirket, ABD Ticaret Bakanlığı ile iletişimde olduğunu, ancak soruşturma altında olduklarına dair bir bilgileri olmadığını açıkladı.
TSMC, ABD'de hakkında çıkan iddiaları reddetti

Dünyanın önemli çip üreticilerinden biri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ürettiği çiplerin Çinli Huawei'nin ürünlerinde bulunduğuna dair iddialar ortaya çıkmıştı. TSMC, bu iddialar nedeniyle ABD'nin şirketi soruşturduğu yönündeki haberleri reddetti.

CNBC'ye yapılan açıklamada, "TSMC, yasalar çerçevesinde faaliyet gösteren bir şirkettir ve geçerli tüm kurallar ile düzenlemelere, özellikle de ihracat kontrollerine tam olarak uymayı taahhüt etmektedir" denildi.

Teknoloji haber sitesi The Information, geçen hafta ABD Ticaret Bakanlığı'nın, TSMC'nin ABD ihracat kurallarını ihlal ederek Huawei için yapay zeka veya akıllı telefon çipleri üretip üretmediğini araştırdığını bildirmişti.

TSMC sözcüsü ise bu iddialara yanıt olarak, "Söz konusu raporla ilgili olarak ABD Ticaret Bakanlığı ile proaktif bir şekilde iletişim halindeyiz. Şu anda TSMC'nin herhangi bir soruşturmanın hedefinde olduğuna dair bir bilgimiz bulunmuyor" dedi.

TSMC Eylül 2020'de Huawei için çip tedarik etmeyi bırakmıştı

Huawei, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Mayıs 2019'da ABD'nin ticaret kara listesine alınmıştı. TSMC, Eylül 2020'den bu yana Huawei'ye çip tedarik etmediğini belirtti.

Reuters da bir TSMC çipinin yakın zamanda bir Huawei ürününde tespit edildiğini ve bu durumun olası ihracat ihlalleri şüphesini doğurduğunu söylemişti. Çip üreticisinin bunun ardından ABD Ticaret Bakanlığı'na bildirimde bulunduğu kaydedildi.

İsimsiz kaynaklara dayanan haberde, teknoloji araştırma firması TechInsights'ın bir Huawei ürününü parçalayıp incelediği ve bu incelemede TSMC çipini içeren bir çoklu çip sistemine rastladığı belirtildi.

TechInsights henüz bulgularını kamuoyu ile paylaşmadı.

TSMC, Reuters raporundaki iddialarla ilgili daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Huawei'nin 5G çip içeren bir akıllı telefon piyasaya sürmesinin ardından, şirketin ileri teknoloji yarı iletkenlere erişimi yeniden tartışma konusu oldu. ABD, Huawei'nin bu teknolojiye erişimini sınırlamaya çalışıyor.

Bu gelişmelerin ardından TSMC hisseleri yüzde 1,4 düştü.