Trump'tan Fed'in bağımsızlığına sert eleştiri: Başkanların faiz kararlarında söz hakkı olmalı

PAYLAŞ
  • Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Donald Trump, başkanların Federal Rezerv (Fed) gibi bağımsız kuruluşların aldığı faiz kararları üzerinde daha fazla söz hakkına sahip olması gerektiğini savundu.
  • Florida’daki bir basın toplantısında konuşan Trump, "Başkanın orada en azından bir söz hakkı olması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Trump'tan Fed'in bağımsızlığına sert eleştiri: Başkanların faiz kararlarında söz hakkı olmalı

ABD'de 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Donald Trump, başkanların Federal Rezerv (Fed) gibi bağımsız kuruluşların aldığı faiz kararları üzerinde daha fazla söz hakkına sahip olması gerektiğini savundu. Florida’daki Mar-a-Lago ikametgahında düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, "Başkanın orada en azından bir söz hakkı olması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Kendi mali başarılarına ve iş dünyasındaki tecrübelerine atıfta bulunarak, "Çok para kazandığımı, çok başarılı olduğumu düşünüyorum ve birçok durumda Federal Rezerv'de veya başkanda olan insanlardan daha iyi bir içgüdüye sahip olduğumu düşünüyorum" dedi.

Trump, başkanlığı süresince Fed’in faiz politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu. 2017 yılında Fed başkanlığına atadığı Jerome Powell'ı faiz oranlarını artırdığı için sık sık eleştiren eski başkan, Powell’ı görevden almakla tehdit etmiş ve onu "aptal" olarak nitelendirmişti. Bu eleştirilerini sürdürerek, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olarak Perşembe günü yaptığı açıklamada Fed’in “çok fazla yanlış yaptığını” belirtti ve Powell’ın faiz oranlarını değiştirmede "biraz erken ve biraz geç" hareket ettiğini söyledi.

Fed Başkanı Powell ise daha önce birçok kez Fed’in siyasi bağımsızlığının önemine vurgu yapmış ve Trump da dahil olmak üzere politikacıların eleştirilerinin para politikası kararlarını etkilemediğini dile getirmişti. Temmuz ayında Portekiz’de düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, "Fed'in bağımsızlığına desteğin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu, her iki siyasi partide de Kongre'de gerçekten önemli" şeklinde açıklama yapmıştı. Powell’ın ikinci başkanlık dönemi Mayıs 2026'da sona erecek, ancak Fed yönetim kurulundaki görevi 2028'e kadar devam edecek.

Trump, Kasım ayındaki seçimleri kazanması halinde Powell'ın merkez bankası başkanlığındaki görevini tamamlamasına izin vereceğini ifade ederken, Powell’ı üçüncü kez Fed başkanlığına atamayacağını da belirtti. Şubat ayında FOX Business'tan Maria Bartiromo ile yaptığı bir röportajda Trump, Powell’ın politik davrandığını iddia etmiş ve “Faiz oranlarını düşürürse Demokratlara yardımcı olmak için bir şeyler yapacağını düşünüyorum” demişti.