Trump'ın bitcoin stok planı yeni bir tartışma başlattı

PAYLAŞ
  • Donald Trump'ın Bitcoin Konferansı’ndaki açılış konuşmasından sonra yeni bir tartışma başladı. Ülkenin bitcoin stoku fiyatı destekleyebilir. Aynı zamanda yatırımcıya daha az alan kalabilir.
  • Elinde en fazla BTC tutan ülkeler arasında ABD ilk sırada. Onu, Çin ve İngiltere takip ediyor.
Trump'ın bitcoin stok planı yeni bir tartışma başlattı
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkan Adayı ve eski başkan Donald Trump, Nashville’de düzenlenen Bitcoin Konferansı’nda bir açılış konuşması yapmıştı. Konuşmasında kripto topluluğunu heyecanlandıran Trump, bir dizi vaad açıkladı. Açıkça tanımlamaktan kaçınsa da stok vurgusuyla 'bitcoin rezervi' oluşturma planlarından da bahseden eski başkan, "Bitcoin'inizi asla satmayın" dedi.

Trump, seçildiği takdirde yönetim politikasının, ABD hükümetinin elinde tuttuğu ya da gelecekte alacağı tüm bitcoinlerin yüzde 100'ünü saklama yönünde olacağını söyledi.

Reuters'ın haberine göre böyle açıklamalar yapan tek kişi Trump değil.

Trump'ın bitcoin planlarının nasıl karşılanacağı belirsiz

ABD Senatörü Cynthia Lummis, hükümetin toplam arzın yaklaşık yüzde 5'ine denk gelen bir milyon bitcoin satın almasını öngören bir yasa tasarısı sunmuştu. Bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr. da hükümetin dört milyon bitcoin stoklamasını önermişti.

Stratejik bir rezerv, ABD hükümetinin sahip olduğu devasa miktarda bitcoin için bir kullanım alanı olabilir. Ancak bunun ne için kullanılacağı, mümkün olup olmadığı veya daha geniş kripto piyasası için hoş karşılanıp karşılanmayacağı belirsiz.

Veri şirketi Arkham Intelligence'a göre ABD hükümeti, 203 bin 239 BTC'yi de içeren yaklaşık 11,1 milyar dolar değerinde kripto para birimini elinde tutuyor. Ülke, 2013 yılında kapatılan çevrimiçi pazar yeri Silk Road da dahil olmak üzere suç amaçlı ele geçirmelerle bu miktara ulaştı.

Blockchain.com'a göre, mevcut seviyelerde ABD, küresel bitcoin arzının yaklaşık yüzde 1'ini elinde tutuyor.

Büyük devlet dışı yatırımcılara bakıldığında, BitcoinTreasuries verilerine göre Michael Saylor'un Microstrategy'si ikinci çeyrek sonuçlarına göre yaklaşık 226 bin 500 BTC'yi elinde tutuyor. BlackRock'ın iShares Bitcoin Trust'ında ve Grayscale'in Bitcoin Trust'ında sırasıyla 344 bin 070 BTC ve 240 bin 140 BTC var.

Bir hükümet bitcoin stoku, bitcoin fiyatını destekleyebilir.

Onramp Bitcoin'de küresel makro başkanı olan Mark Connors, hükümetin bitcoin stoku tutmasının fiyat üzerinde olumlu etki yaratabileceğini söyledi ve ekledi, "Çünkü daha önce hiç bu kadar sınırlı bir arzı olan bir emtianın, dijital de olsa, yeni bir rezerv varlık haline gelmesini görmedik."

Öte yandan Trump, konuşmasında özellikle rezerv para tanımlaması yapmaktan kaçınmıştı.

İkilem var

Oluşturulacak bir bitcoin stoku, kripto yatırımcılarının ticaret yapabileceği daha az coin anlamına da gelebilir ve hükümet rezervlerinin bir kısmını satarsa yatırımcıları riske atabilir.

ABD dışında, Çin 190 bin BTC ile ikinci en büyük devlet bitcoin sahibi.

Çözülmesi gereken sorunlar var

Ulusal bir bitcoin rezervi ihtimali belirsiz olsa da kripto gözlemcileri yine de bunun ne şekilde olabileceğini düşünmekte.

Connors, rezervleri Hazine Bakanlığı için Federal Rezerv'in yönetmesini önerdi. Öte yandan, DWS Group'ta kıdemli siyasi stratejist Frank Kelly'ye göre bu stok, başkan ve Kongre'nin çeşitli miktarlarda kontrol sahibi olduğu Stratejik Petrol Rezervine daha benzer olabilir.