Trump 1.0'dan Trump 2.0'a: CEO'ları korkutan değişim

PAYLAŞ
  • Trump 1.0 döneminde yani Kasım 2016'daki ABD başkanlık seçimlerinde Hilary Clinton'a karşı Donald Trump'ı desteklemek bazı CEO'lar için daha kolaydı. Trump 2.0 döneminde ise aynı şey geçerli değil.
  • Şimdi bazı iş ve finans liderleri daha düşük vergiler, daha hafif düzenlemeler ve daha az tekel karşıtı denetim istiyor.
Trump 1.0'dan Trump 2.0'a: CEO'ları korkutan değişim
Fotoğraf: Reuters

İş dünyasında bazı liderlerin Donald Trump ile ilgili endişeleri artıyor. Öte yandan Kamala Harris'in ideal bir başkan olum olmadığı konusunda da emin değiller.

The Wall Street Journal'a göre Gulf Coast Bank & Trust'ın CEO'su, Guy T. Williams, eski Başkan Donald Trump'ın daha fazla vergi uygulama planlarından endişe duyduğunu belirtti ki bu endişesinde yalnız değil. Vergilerin artırılmasının fiyatları artırabileceği, ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği düşünülüyor. Harris'in seçilmesi durumunda da kurumlar vergisinden endişe ediliyor.

Cumhuriyetçi Parti eskiden iş dünyası yanlısı bir düşünce yapısına daha yakındı. Demokratlar ise işçi sınıfı ve sendikaların partisi olarak biliniyordu. Bu ayrım, Trump'ın yükselişiyle ve özellikle Senatör JD Vance'in başkan yardımcısı adayı olarak seçilmesinden sonra bulanıklaştı.

Şimdi bazı iş ve finans liderleri daha düşük vergiler, daha hafif düzenlemeler ve daha az tekel karşıtı denetim istiyor. Serbest ticaretten yana olan CEO'lar, popülizm ve izolasyonizm hareketlerinin artışıyla birlikte sosyal ve jeopolitik istikrarsızlıktan endişe ediyorlar. Bir çoğu kürtaj gibi sosyal konularda sola eğilim gösteriyor.

Bazı CEO'lar için Cumhuriyetçilerle birlikte olma kararı 2016'da daha kolaydı. Trump, kampanya sürecinde vergileri düşürme ve düzenlemeleri azaltma planlarından uzun süre bahsetmişti. Seçildikten sonra, Exxon Mobil'den Rex Tillerson ve eski Goldman Sachs yöneticisi Steven Mnuchin gibi iş dünyasından isimleri kabinesine atadı.

Ancak popülist fraksiyonun artan gücü, özellikle 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yapılan saldırıdan sonra, birçok iş dünyası liderini rahatsız etti.

İş dünyasına danışmanlık yapan bir Cumhuriyetçi danışman Ken Spain, "Finans sınıfının gözünde, Trump 1.0 ve Trump 2.0 arasında giderek artan bir fark var" diyerek bir zamanlar ilgi uyandıran konuların giderek artan bir kaygıya dönüştüğüne dikkat çekti.

Bazılarını rahatsız eden bir diğer konu ise Trump'ın 2017'deki vergi indirimlerinin 2025'ten sonra sona erecek olması. Buna karşılık Trump'ın geçen ayki Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyon'da vergilerden sadece kısa bir süre bahsetmiş olması. Bu CEO'lar için sorun.

Hangi CEO Trump, hangi CEO Biden diyor?

Tesla CEO'su Elon Musk, Trump'a desteğini açık bir şekilde dile getirdi. Andreessen Horowitz'den Marc Andreessen, Palantir'in kurucu ortağı Joe Lonsdale ve PayPal mezunu David Sacks gibi bir grup Trump'ı destekliyor.

Buna karşılık, eski Alphabet Başkanı Eric Schmidt, hayırsever Laurene Powell Jobs, teknoloji yatırımcıları John Doerr ve Ron Conway ile LinkedIn'in kurucu ortağı ve girişimci Reid Hoffman ,se Harris'e desteklerini ilan ett,

İş ve finans liderleri, ekonomik politika ve jeopolitika konusunda istikrar ve öngörülebilirlik istediklerini söylüyorlar.

Trump’ın ilk döneminde, birçok kişi sabah uyandıklarında eski başkanın geç saatlerde attığı bir tweetle kendilerini, şirketlerini veya tedarikçilerini hedef alıp almadığını öğrenme korkusuyla yaşamıştı. Ayrıca Biden yönetiminin, öğrenci kredisi affı gibi konularda hızlı siyasi puan kazanmaya çalıştığını, bunun yerine bütçe açığını ele almak veya Sosyal Güvenlik'i güçlendirmek gibi daha derin sorunları çözmeye çalışmadığını eleştirdiler.

Bu dönemde, sosyal meseleler bazı iş dünyası liderleri için dengeyi değiştirebilir.

ABD başkanlık seçimleri 2024