Tim Cook, Vision Pro ile ilgili 'Erken benimseyenler için' demişti: Apple frene basmış olabilir

PAYLAŞ
  • İddiaya göre Apple, Vision Pro üretimini yaz aylarından bu yana azaltıyor.
  • Analistler, yüksek fiyat ve düşük tüketici talebi nedeniyle bu durumu mantıklı bulurken, daha düşük maliyetli bir versiyonun yolda olduğuna dair raporlar var.
Tim Cook, Vision Pro ile ilgili 'Erken benimseyenler için' demişti: Apple frene basmış olabilir

Apple, Şubat 2024'te karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'yu ABD'de satışa çıkardı. Sonrasında diğer bazı pazarlarda da satışa sunuldu. Her ne kadar ürün, Apple'ın en yenilikçi ürünlerinden biri olarak görülse de geliştiriciler buna bir türlü ikna olamadı. Vision Pro için çıkarılan uygulamalar hala çok kısıtlı.

The Information'da yer alan habere göre Apple, Vision Pro üretimini azaltmaya karar verdi. Ancak bu durum, şirketin kulaklık pazarından çekileceği anlamına gelmiyor.

Apple, 3.500 dolar fiyat etiketine sahip kulaklığın üretimini yaz aylarından bu yana azaltıyor. Hatta yıl sonuna kadar Vision Pro'nun mevcut versiyonunun üretimini tamamen durdurabileceği belirtiliyor.

Apple, üretimle ilgili herhangi bir değişikliği henüz doğrulamazken, Business Insider'ın haberine göre Vision Pro’yu üreten Çinli üretici Luxshare’deki çalışanlar, üretimin en yoğun döneme kıyasla yarı yarıya azaldığını ifade etti.

Analistler, Apple’ın bu cihazların üretimini azaltmasına şaşırmadıklarını, ancak bu durumun endişe verici olmadığını belirtiyor.

EMARKETER teknoloji analisti Jacob Bourne, Apple’ın Vision Pro üretimini azaltmasının mantıklı olduğunu söyleyerek, bunun yüksek fiyat ve zayıf tüketici ilgisiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Apple CEO’su Tim Cook da kısa süre önce The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, bu pahalı teknolojik ürünün yarının teknolojisini bugün kullanmak isteyenler için olduğunu söylemişti. Cook, "3.500 dolarlık fiyatıyla bu, kitlesel pazar ürünü değil, şu anda erken benimseyenler için bir ürün" ifadelerini kullandı.

Morningstar analisti William Kerwin, Vision Pro’ya yönelik zayıf taleple ilgili gelen raporlar ve Cook’un açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda, bu gelişmenin şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Düşük maliyetli Apple Vision Pro gelebilir

Wedbush Securities teknoloji analisti Dan Ives ise üretimi azaltmanın akıllıca bir strateji olduğunu belirtti. Apple’ın Vision Pro’nun daha uygun fiyatlı bir versiyonu üzerinde çalıştığına dair çıkan haberlerin doğru olması durumunda, bu stratejinin daha da anlam kazanacağını söyledi.

Ives, "Tüm bunlar, daha düşük maliyetli ve daha fazla özelliğe sahip bir Vision Pro’ya doğru ilerliyor" dedi.

Vision Pro, eleştirmenler tarafından uygulama eksikliği nedeniyle eleştirilse de geliştiriciler, tüketicilerin neredeyse 4.000 doları bu ürün için harcayacaklarına pek ikna olmuş görünmüyor. Şubat ayında piyasaya sürülen Vision Pro için çok az sayıda uygulama popülerlik kazanmış durumda.

Ives ve Kerwin, Apple’ın daha küçük ve daha ucuz bir kulaklık çıkarmasının bu durumu değiştirebileceğini ifade etti.

Kerwin’e göre Apple’ın nihai hedefi, gözlük formuna daha yakın bir cihaz geliştirmek.