TİM Başkanı Gültepe: Tarifelerin kaldırılması için bir çalışma yapılabilir

PAYLAŞ
  • ABD Başkanı Donald Trump'ın dün akşam açıkladığı karşılıklı tarifeler dünya gündemindeki yerini koruyor. Trump'ın tarife açıkladığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Açıklanan tarifeleri Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, CNBC-e'ye değerlendirdi.
TİM Başkanı Gültepe: Tarifelerin kaldırılması için bir çalışma yapılabilir

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün akşam açıkladığı karşılıklı tarifeler dünya gündemindeki yerini koruyor. Trump'ın tarife açıkladığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Açıklanan tarifeleri CNBC-e'ye değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, gümrük tarifesinin en az uygulandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizerken, küresel ölçekte ekonomik anlamda yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

"ABD'yi birinci pazar haline getiren ülkelerde endişeler ortaya çıktı"

Açıklanan yeni tariflerle birlikte ABD'yi birinci pazar haline getiren ülkelerde endişelerin ortaya çıktığını söyleyen Gültepe, "Uzun zamandan beri konuşulan rakamlar Trump tarafından açıklandı. Küresel ölçekte ekonomik anlamda yeni bir sayfa açılıyor. Trump, daha fazla cari açık verdiği ülkelere daha fazla tarife uyguladı. Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere yeni bir vergilendirme sistemi getirdi. Bu durum ABD'yi birinci pazar haline getiren ülkelerde endişeleri ortaya çıkardı. Bunun ABD ekonomisi üzerindeki etkisi enflasyon olarak ortaya çıkabilir. Enflasyonda önümüzdeki süreçte yukarı yönlü bir hareket gözlenebilir" dedi.

"Tarifelerin kaldırılması için çalışmalar yapabiliriz"

Türkiye ile ABD arasında dengeli bir ticari politika olduğunu söyleyen Gültepe, "Türkiye'nin ABD ile dengeli bir ticareti var. Toplamda 15-16 milyar dolarlık bir ihracatımız ve 12-13 milyar dolar seviyesinde de ithalatımız meevcut. Toplamda 30 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz var. Trump'ın ilk döneminde iki ülke arasında 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakalanabilir mi? sorusunu soruyorduk. O dönemlerde bu soruyu sıkça dile getirmiştik. Bakıldığında birçok ülkeye yüzde 10'luk vergi uygulandı. Biz de bu alt dilimde kalan ülkelerden biriyiz. Her ülke kendi kapasitesine göre tarifeleri gözden geçirecektir. Ülkelerin farklı pazarlarda rekabetlerini korumak anlamında yeni politika ve stratejiler belirlenecektir. Türkiye için ilerleyen süreçte bakanlarımızla birlikte bu tarifeleri kaldırmak adına bir çalışma yapılabilir. Mayıs ayında yapılacak olan toplantılarda bu durumu dile getirip durumu masaya yatırabiliriz. Türkiye olarak rekabetçiliğimizde bir nebze de olsa iyileşme yaşarsak önümüzde çok büyük bir potansiyel olduğunu, 2028 yılında 375 milyar dolarlık ihracat hedefimizi yakalayabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbce.com