TikTok'un üst kuruluşu Bytedance gelişmiş yapay zeka işlemcisi geliştirmek için Broadcom'la iş birliği yapıyor

PAYLAŞ
  • ByteDance, ABD'li çip tasarımcısı Broadcom ile gelişmiş bir yapay zeka işlemcisi geliştirmek için iş birliği yapıyor. Bu iş birliği, TikTok'un sahibinin ABD-Çin gerilimleri arasında yeterli üst düzey çip tedariki sağlamasına yardımcı olacak.
  • Geliştirilecek olan 5 nanometre uygulamaya özel entegre çip (ASIC), ABD ihracat kısıtlamalarına uygun olacak ve üretim işleri Tayvanlı TSMC'ye yaptırılacak.
  • ByteDance, yapay zeka algoritmalarını güçlendirmek için Nvidia ve Huawei gibi firmaların çiplerini stokladı ve Broadcom ile iş birliği yaparak tedarik maliyetlerini azaltmayı ve yüksek kaliteli çiplerin istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini hedefliyor.
TikTok'un üst kuruluşu Bytedance gelişmiş yapay zeka işlemcisi geliştirmek için Broadcom'la iş birliği yapıyor
Fotoğraf: Reuters

Çinli ByteDance'ın, ABD'li çip tasarımcısı Broadcom ile gelişmiş bir yapay zeka işlemcisi geliştirmek için çalıştığı bildirildi. Bu hamlenin, TikTok'un sahibinin ABD-Çin gerilimleri arasında yeterli üst düzey çip tedariki sağlamasına yardımcı olacağı öne sürüldü.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre, 5 nanometre çip - uygulamaya özel entegre çip (ASIC) olarak bilinen özelleştirilmiş bir ürün - ABD ihracat kısıtlamalarına uygun olacak ve üretim işleri Tayvanlı TSMC'ye yaptırılacak.

2022 yılında Washington'un ileri düzey yarı iletkenler için ihracat kontrolleri getirmesinden bu yana, Çinli ve ABD'li şirketler arasında 5nm veya daha ileri teknoloji içeren kamuoyuna duyurulmuş bir çip geliştirme iş birliği yapılmadı. ABD-Çin anlaşmaları genellikle daha az sofistike teknolojilerle sınırlı kalıyor.

Broadcom ile halihazırda iş ortağı olan ByteDance'ın bu iş birliği, tedarik maliyetlerini azaltmaya ve daha üst düzey yongaların istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesine yardımcı olacak. Çin'deki yarı iletken konularının hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, TSMC'nin bu yıl yeni çipi üretmeye başlamasının beklenmediğini belirtti. Tasarım çalışmalarının iyi ilerlediği, ancak tasarım aşamasının sonunu ve üretimin başlangıcını işaret eden "tapeout" sürecinin henüz başlamadığı bildirildi.

Taraflar yorum yapmadı

ByteDance ve Broadcom, yorum taleplerine yanıt vermedi. TSMC ise yorum yapmayı reddetti.

Birçok küresel teknoloji firması gibi ByteDance de üretken yapay zekada büyük bir atılım başlattı, ancak şirket ve Çinli emsalleri, denizaşırı rakiplerine kıyasla çok daha sınırlı yapay zeka çipi tedariki ile mücadele etmek zorunda.

Nvidia'nın en ileri düzey çipleri, Çin ordusunun yapay zeka ve süper hesaplama alanlarında atılımlar yapmasını engellemeyi amaçlayan ABD ihracat kontrolleri nedeniyle erişilemez durumda. Çin pazarı için özel olarak geliştirilen ABD çipleri ve az sayıdaki Çinli yapay zeka hızlandırıcısı üreticisinden biri olan Huawei'nin çipleri için rekabet şiddetli.

ByteDance ve Broadcom, en az 2022'den beri iş ortaklığı yapıyor. Çinli firma, ABD şirketinin Tomahawk 5nm yüksek performanslı anahtar çipini ve AI bilgisayar kümeleri için Bailly anahtarını satın aldı.

Yapay zekanın TikTok için önemi

Yapay zeka çiplerini güvence altına almak, ByteDance'in algoritmalarını daha güçlü hale getirmesi için hayati önem taşıyor. TikTok ve kısa video uygulamasının Çin versiyonu olan Douyin'in yanı sıra ByteDance, Doubao adlı 26 milyon kullanıcısı olan ChatGPT benzeri bir sohbet botu hizmeti de dahil olmak üzere popüler uygulamalar işletiyor.

Yapay zeka atılımını desteklemek için ByteDance, Nvidia çiplerini stokladı. İlk ABD yaptırımlarının yürürlüğe girmesinden önce mevcut olan A100 ve H100 çipleri ile Nvidia'nın Çin pazarı için ürettiği ancak daha sonra da kısıtlanan A800 ve H800 çiplerini içeriyor. ByteDance'in geçen yıl Nvidia çipleri satın almak için 2 milyar dolar ayırdığı bildirildi.

ByteDance ayrıca geçen yıl Huawei'nin Ascend 910B çiplerini satın aldı. Şirketin şu anda yarı iletkenlerle ilgili yüzlerce iş ilanı var ve web sitesinde 15 ASIC çip tasarımcısı için iş ilanı bulunuyor. ByteDance'in diğer Çinli yapay zeka çip firmalarından üst düzey kişileri işe aldığı da belirtiliyor.