TikTok'un sahibi sabotaj iddiasıyla stajyeri işten çıkardı

PAYLAŞ
  • TikTok'un sahibi ByteDance, ağustos ayında "yapay zeka modellerinin eğitimine kötü niyetle müdahale" ettiği gerekçesiyle bir stajyerin işine son verdiğini açıkladı.
TikTok'un sahibi sabotaj iddiasıyla stajyeri işten çıkardı

ByteDance, iç yapay zeka projesine kasıtlı olarak zarar verdiği iddia edilen bir stajyeri işten çıkardı. Şirket, stajyerin yapay zeka modellerinin eğitim sürecine müdahale ettiğini ve bu nedenle görevden alındığını belirtti.

ByteDance, Douyin ve TikTok gibi dünyaca ünlü video paylaşım platformları sayesinde sosyal medya devlerinden biri haline geldi. Şirket, diğer büyük teknoloji firmaları gibi üretken yapay zekayı geliştirmek için yoğun bir çaba gösteriyor.

ByteDance’in Doubao isimli sohbet botu, bu yıl Baidu’nun Ernie botunun önüne geçerek, OpenAI'nin ChatGPT’sine rakip olma yolunda önemli bir adım attı. Şirket ayrıca, Doubao ile entegre çalışan kablosuz kulaklıklar üreterek kullanıcıların mobil cihaz kullanmadan bu botla etkileşime girmesini sağladı.

Geçtiğimiz hafta sonu Çin sosyal medyasında geniş yankı bulan söylentilerin ardından ByteDance, konuyla ilgili açıklama yaptı. Şirket, ticari teknoloji ekibindeki bir stajyerin ciddi disiplin ihlalleri nedeniyle işine son verildiğini duyurdu. Ayrıca, bu olayın resmi ticari ürünlerini ve üretken yapay zekanın temelini oluşturan büyük dil modellerini etkilemediğini vurguladı.

Sosyal medyada yer alan bazı iddiaların abartılı olduğunu belirten ByteDance, yapay zeka modellerini eğitmekte kullanılan 8 bin grafik işlem biriminin etkilenmediğini ve zararın on milyonlarca dolara ulaşmadığını açıkladı. Şirket, stajyerin davranışları hakkında üniversitesine ve ilgili sektör kuruluşlarına bilgi verdiğini de ekledi.

Bu olay, teknoloji şirketlerine yönelik üretken yapay zeka modellerinin güvenliği ve sosyal medyanın etkileri konusundaki küresel endişelerin arttığı bir dönemde yaşandı.

Özellikle ABD’de büyük bir baskı altında olan ByteDance, TikTok hisselerini satmadığı veya uygulamayı kapatmadığı takdirde ocak ayında federal yasakla karşı karşıya kalacak. ABD hükümeti, TikTok’un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu iddia ederken, ByteDance bu iddiayı kesin bir dille reddediyor.