TikTok, ABD'nin iddialarını reddetti

PAYLAŞ
  • TikTok, ABD'de ByteDance'in TikTok'un ABD varlıklarını satmasını veya yasaklanmasını gerektiren yasaya karşı temyiz mahkemesinde mücadele ediyor.
  • Şirket, Adalet Bakanlığı'nın Çin ile bağlantıları hakkındaki iddialarını yanlış bulduğunu belirterek, yasanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunuyor.
TikTok, ABD'nin iddialarını reddetti
Fotoğraf: iStock

TikTok, bir süredir ABD'de kapanma ya da satılma riskiyle karşı karşıya. Geçen ay ABD Adalet Bakanlığı avukatları, TikTok'un, Çin hükümetinin Amerikalıların verilerini topladığını ve gördükleri içeriği gizlice manipüle etmesine olanak tanıyarak ulusal güvenlik riski oluşturduğunu belirtti. TikTok'un çatı şirketi ByteDance, Çin merkezli varlıklarını satmasını veya yasaklanma riskiyle karşı karşıya kalmasını gerektiren yasayı bozmaları için federal bir temyiz mahkemesine başvurdu. Şirket, Adalet Bakanlığı'nın sosyal medya uygulamasının Çin ile olan bağlarını yanlış beyan ettiğini belirtti.

TikTok ABD'nin iddialarına yine yanıt verdi

TikTok, yasayı iptal etmek için açtığı davada, Adalet Bakanlığı'nın davada maddi hatalar yaptığını söyledi.

Yapılan açıklamada, uygulamanın içerik öneri motoru ve kullanıcı verilerinin Oracle tarafından ABD'de bulunan bulut sunucularında saklandığı tekrar hatırlatıldı. ABD kullanıcılarını etkileyen içerik denetimi kararlarının ABD'de alındığına dikkat çekildi.

Başkan Joe Biden'ın 24 Nisan'da imzaladığı yasa, ByteDance'e TikTok'u satması veya yasakla karşı karşıya kalması için 19 Ocak'a kadar süre tanıyor. Beyaz Saray, ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin merkezli mülkiyetin sona ermesini istiyor, ancak TikTok'un yasaklanmasını istemiyor.

ABD başkan adayları TikTok'ta

Temyiz mahkemesi, 16 Eylül'de yasal itiraza ilişkin sözlü tartışmaları gerçekleştirecek. Bu durum, TikTok'un geleceğine ilişkin konuyu 5 Kasım'daki başkanlık seçiminin son haftalarına taşıyacak.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, TikTok'a katıldı. Haziran ayında TikTok yasağını asla desteklemeyeceğini söyledi. Demokrat başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise temmuz ayında TikTok'a katıldı ve kampanya stratejisinin bir parçası olarak sosyal medyaya yöneldi.

TikTok, savunmasında, yasanın şirketin ifade özgürlüğü haklarını elinden alacağını savundu ve Adalet Bakanlığı'nın kısa video uygulamasının içerik kürasyon kararlarının bir yabancının konuşması olduğunu ve ABD Anayasası tarafından korunmadığını iddia ettiğini belirtti.

Şirket, "Hükümetin mantığıyla, bir ABD gazetesinin yabancı bir yayının içeriğini -örneğin Reuters- yeniden yayınlaması anayasal korumadan yoksun olurdu" dedi.

Yasa, Apple ve Google gibi uygulama mağazalarının TikTok'u listelemesini yasaklıyor. İnternet barındırma hizmetlerinin TikTok'u desteklemesini engelliyor. Bunlar olmazsa ByteDance'in TikTok'u elden çıkarması gerekiyor.

ABD'li milletvekilleri arasında, Çin'in Amerikalılar üzerindeki verilerine erişebileceği veya uygulama aracılığıyla onları izleyebileceği endişesiyle hareket eden Kongre, yasayı tanıtılmasından sadece haftalar sonra büyük bir çoğunlukla kabul etti.