Ticari vatandaşlık: Malta'da 'Altın vize' uygulaması sona mı eriyor?

PAYLAŞ
  • Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım yoluyla vatandaşlık verilmesini öngören "altın pasaport" uygulamasının AB hukukuna aykırı olduğuna hükmetti. Söz konusu sistemin vatandaşlık kazanımını "tamamen ticari bir işleme indirgediği" açıklandı.
Ticari vatandaşlık: Malta'da 'Altın vize' uygulaması sona mı eriyor?

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım yoluyla vatandaşlık verilmesini öngören "altın pasaport" uygulamasının AB hukukuna aykırı olduğuna hükmetti.

Avrupa Komisyonu, 2022 yılında Malta’yı mahkemeye vermişti. Komisyon, yabancıların en az 600 bin euro ödeme, belirli değerde mülk satın alma veya kiralama ve 10 bin euro bağış yapma karşılığında Malta pasaportu alabildiği bu uygulamanın, kişilere AB'nin herhangi bir ülkesinde yaşama ve çalışma hakkı sağladığını belirterek uygulamaya itiraz etmişti.

AB Adalet Divanı, söz konusu sistemin vatandaşlık kazanımını "tamamen ticari bir işleme indirgediğini" ve bunun AB vatandaşlığının doğasıyla bağdaşmadığını açıkladı. Mahkeme, “Birliğe vatandaşlık kazanımı ticari bir işlem sonucu olamaz” ifadelerine yer verdi.

Eski Başbakan Muscat: "Politik bir karar"

Malta hükümeti henüz karara ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, eski Başbakan Joseph Muscat kararı “politik” olarak nitelendirdi. Muscat, bazı değişikliklerle sistemin devam edebileceğini savundu.

Eğer Malta mahkeme kararına uymazsa ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Reuters’ın haberine göre Malta, AB anlaşmalarını doğru yorumladığını savunarak uygulamayı bugüne dek savundu. 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından, Rusya ve Belarus vatandaşlarına yönelik altın pasaport programı askıya alınmıştı.

“Üye devletler karar verebilir” görüşü çürütüldü

Mahkeme kararı, AB Adalet Divanı Genel Savcısı Anthony Collins’in geçen yıl ekim ayında sunduğu görüşle de çelişiyor. Collins, Komisyon’un vatandaşlık için “gerçek bir bağ” aranması gerektiğini ispat edemediğini savunmuş ve vatandaşlık verme yetkisinin her üye devlete ait olduğunu belirtmişti.

Ancak mahkeme, Malta’nın bu uygulamasının AB üyesi ülkeler arasındaki karşılıklı güveni zedelediğini vurguladı.

Avrupa Birliği, uzun süredir üye ülkelere yatırım yoluyla vatandaşlık uygulamasını sona erdirme çağrısı yapıyor. AB, bu tür programların güvenlik sorunları yaratabileceğini ve kara para aklama, vergi kaçırma ve yolsuzluk gibi riskler barındırdığını dile getiriyor.