Ticaret savaşı CLO piyasasını sarsıyor: Riskli kredilerde satış dalgası kapıda

PAYLAŞ
Ticaret savaşı CLO piyasasını sarsıyor: Riskli kredilerde satış dalgası kapıda

Financial Times'ın haberine göre ABD’de 1,4 trilyon dolarlık teminatlı kredi yükümlülüğü (CLO) piyasasında yatırımcıların temkinli pozisyonlar almasına neden olan gelişmeler, Başkan Donald Trump’ın yürüttüğü ticaret savaşı ve bunun ekonomide durgunluk ile kredi notu indirimlerini tetikleyebileceği yönündeki kaygılarla daha da belirginleşti. Son dönemde bu yüksek riskli kredi piyasasında satış baskısı artarken, yatırımcılar ve analistler CLO yapılarının kırılgan borçlulara olan maruziyetini azaltmaya başlayabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD’deki riskli kurumsal kredilerin yaklaşık üçte ikisini elinde tutan CLO’lar, not indirimi ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte, özellikle düşük kredi notuna sahip şirketlere olan pozisyonlarını gözden geçiriyor. CLO’lar; genellikle yüksek borçlu firmalara verilen kaldıraçlı kredileri farklı risk dilimlerine göre paketleyip yatırımcılara satan yapılar olarak biliniyor. Bu araçlar önceki ekonomik kriz dönemlerinde direnç gösterse de, mevcut ortamda zayıf borçlulara olan pozisyonların taşınması CLO yöneticileri açısından daha maliyetli ve riskli hale gelmeye başladı.

Pretium’un banka kredisi ve CLO platformu başkanı Roberta Goss, ticaret savaşının etkisiyle büyümenin yavaşlayacağı görüşünü paylaştı. Goss, "İster resesyon, ister hafif bir durgunluk, isterse sadece büyümede bir yavaşlama olsun, şu anki göstergeler bir yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bu da kaldıraçlı finans alanında temerrütlerin ve not indirimlerinin artmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Goldman Sachs, geçtiğimiz hafta ABD'de kredi borçluları için temerrüt beklentisini yukarı yönlü revize etti. Kurum, kaldıraçlı kredilerde 12 aylık gecikmeli temerrüt oranının yıl sonunda yüzde 8’e ulaşmasını öngörüyor. Bu oran daha önce yüzde 3,5 düzeyinde tahmin ediliyordu. Söz konusu artış, yatırımcılar açısından kredi piyasasında artan risklere işaret ediyor.

Yılın başında güçlü seyreden CLO ihracı, piyasalardaki sağlıklı talebin bir göstergesi olarak yorumlanmıştı. Ancak son haftalarda borçlanma maliyetlerinde görülen sert artışlar ve yeni ihraçlardaki yavaşlama, yatırımcı ilgisinin azaldığını ortaya koydu. CLO’ların yapısal sınırları, yöneticilerin düşük kredi notuna sahip borçları elden çıkarmasını zorunlu hale getirebiliyor. CLO’lar, genellikle en düşük dereceli olan üçlü C ve altındaki varlıklar için yüzde 7,5’lik bir sınırla karşı karşıya. Bank of America’nın CLO araştırma başkanı Pratik Gupta, ABD’deki CLO’ların şu an ortalama olarak portföylerinin yüzde 6’sını bu gruba ait borçlardan oluşturduğunu, ancak son tarife gelişmeleri geçerli olursa bu oranın kısa vadede yüzde 7,7’ye yükselebileceğini belirtti.

Bu tavanın aşılması durumunda, CLO yapılarındaki koruyucu mekanizmalar devreye girebilir ve CLO’ların en riskli dilimi olan öz sermaye yatırımcılarına yapılan nakit akışlarını durdurabilir. Bu da sermaye yapısının daha üst dilimlerinde bulunan yatırımcılara ödeme yönlendirilmesine neden olur. Böyle bir senaryo, riskli yatırımlardan yüksek getiri bekleyen yatırımcılar açısından CLO'ların cazibesini azaltabilir.

UBS’in kıdemli kredi stratejisti James Martin, Trump’ın Nisan başında duyurduğu tarife rejiminin kalıcı olduğunun anlaşılması halinde CLO’larda satışların hızlanabileceğini belirtti. Trump, geçen hafta yaptığı açıklamayla bazı ülkelere yönelik gümrük vergilerinde 90 günlük erteleme sinyali verse de, Çin ile süregelen gerilim ve genel belirsizlik ortamı, büyümenin geleceğine yönelik kaygıları artırmış durumda.

Gupta, şu an piyasalarda asıl odak noktasının derecelendirme kuruluşlarının ne yönde karar alacağı olduğunu, henüz bir not indirimi gerçekleşmemiş olsa da yakın vadede bu tür adımların beklendiğini söyledi. CLO yöneticilerinin, portföylerinde bulunan düşük kaliteli kredilerdeki maruziyeti azaltmaya başladığını belirten Gupta, triple-C’nin hemen üzerinde yer alan B-eksi derecesindeki kredilerin de satışa konu olduğunu ve bu alanda işlem aktivitesinin belirgin şekilde arttığını ifade etti.

Pretium’dan Goss ise, dolar başına 90 sentin altında işlem gören borçları elinde tutan ABD’li kurumsal borçluların oluşturduğu sepetin toplam piyasanın yüzde 10’unu aştığını, bunun da yatırımcıların riskli kredilerdeki pozisyonlarını azalttığını gösterdiğini dile getirdi. Bu tür borçluların gelecekte triple-C seviyesine düşeceği veya temerrüde düşeceği tahmin ediliyor.

Gupta, bu eğilimlerin temel nedenlerinden birinin, sıkıntı yaşayan şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırması olduğunu belirtti. Bu tür süreçlerin genellikle mevcut borç verenler için zararla sonuçlandığını vurgulayan Gupta, piyasanın bu riske karşı daha tedbirli hale geldiğini ifade etti. CLO yöneticileri için önümüzdeki sürecin yönü, büyük ölçüde ticaret savaşının nasıl şekilleneceğine ve tarifelerin ne ölçüde uygulanacağına bağlı olacak.