Ticaret Bakanı Bolat: ABD pazarında yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçtik
- Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye’nin dış ticareti önceleyen politikalar izlediğini vurgulayarak, "ABD’nin getirdiği yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi bizim açımızdan olumlu bir gelişme değil. Ancak rekabet ettiğimiz bazı ülkelere daha yüksek oranlar uygulandı. Bu da bizi göreceli olarak daha avantajlı bir konuma getirdi. ABD pazarında yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçtik" ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 13 Nisan tarihinde Japonya'nın Osaka şehrinde başlayacak EXPO 2025 etkinliği ve hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
EXPO 2025 Osaka programı için destekte bulunan tüm sponsorlara teşekkürlerini ileten Bolat, "Türkiye'nin ekonomik büyüme mimarisini dışa açık büyüme modeli üzerine inşa ettik. Her ne pahasına olursa olsun mal ve hizmet ihracatını artırarak yatırım, üretim, istihdam ve döviz kazanma hedefleri yolunda hızlı bir koşu içindeyiz" açıklamasını yaptı.
'ABD pazarında daha büyük hedefler peşinde koşuyoruz'
Türkiye ekonomisinin 18 çeyrektir, yani 4,5 yıldır, art arda büyüme trendini devam ettirdiğini aktaran Bakan Bolat, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ve satın alma gücü paritesine göre de dünyanın 11. büyük ekonomisi konumunda olduğunun altını çizdi.
Bolat, ABD pazarında daha büyük hedefler peşinde koştuklarını ve 100 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefi için çok yönlü politikaların hazırlandığını ve uygulandığını dile getirerek, "Afrika ile yakınlaşma stratejisi, yeniden Asya stratejisi, uzak ülkeler stratejisi ve İslam ülkeleriyle ticareti geliştirme stratejimiz var. Avrupa Birliği'yle Gümrük Birliği'ni, sorunlarını çözüp, Gümrük Birliği'ni hizmetler sektörüne genişletme hedefimiz var" diye konuştu.
Türkiye'nin küresel mal ihracatından aldığı payın iki katından fazla arttığını ifade eden Bolat, "Malum dünya ticaretinde olan biteni birlikte yaşıyoruz. Ortalık toz duman içinde ve bu toz duman içinde biz de hedefe doğru ilerlemek için canla başla mücadele ediyoruz" dedi.
'Milli gelirin içinde mal ve hizmetler ihracatının payı neredeyse üçte bire yaklaştı'
Ömer Bolat, milli gelirin içinde mal ve hizmetler ihracatının payının neredeyse üçte bire yaklaştığını kaydederek, "O yüzden biz mal ve hizmet ihracatı yapamazsak milli gelirimizin üçte biri ortadan kalkacak" değerlendirmesinde bulundu.
Dış ekonomik ilişkilerde doğrudan yabancı yatırımların önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Bolat şunları aktardı: "Bu noktada da iyi gidiyoruz. Çin kadar yabancı doğrudan yatırım çekemedik ama 1950'den 2002'ye kadar ülkemize 52 yılda gelen yabancı doğrudan yatırım 14 milyar dolar iken 2002-2024 arasında gelen yabancı doğrudan yatırım 276 milyar dolar. Yani neredeyse 20 katı son 22 yılda yabancı doğrudan yatırım çektik. 2002'ye kadar toplamda 5 bin yabancı şirket Türkiye'de vardı."
"Ülkemizin zengin kültürel mirasını modern tasarım anlayışıyla harmanladığımız pavyonumuz var"
Bakan Bolat, şu anda 86 bin 500 yabancı doğrudan yatırımcının Türkiye'de iş yapmakta olduğunu kaydederek, dış ekonomik ilişkilere dayalı Türkiye ekonomisini geliştirme çabası içinde olduklarını dile getirdi.
'ABD pazarında yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçtik'
Ömer Bolat, ABD’nin uygulamaya koyduğu ilave gümrük vergileri sonrasında Türkiye tarafından izlenecek yol haritasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Ortada ciddi bir belirsizliğin olduğuna işaret eden Bolat, "Ancak biz bu süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz. Bu bizim birinci vazifemiz. İkinci vazifemiz ise ülkemiz lehine hamleler yaparak ihracatımızı artırmak. Bu doğrultuda kamu ve özel sektörle birlikte çalışıyoruz" dedi.
Bolat, Türkiye’nin dış ticareti önceleyen politikalar izlediğini vurgulayarak, "ABD’nin getirdiği yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi bizim açımızdan olumlu bir gelişme değil. Ancak rekabet ettiğimiz bazı ülkelere daha yüksek oranlar uygulandı. Bu da bizi göreceli olarak daha avantajlı bir konuma getirdi. ABD pazarında yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçtik" ifadelerini kullandı.
Bolat, ABD pazarına erişimi azalan ülkelerin Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarlara yönelebileceğine dikkati çekerek, "Bu nedenle çok yönlü bir ticaret diplomasisi yürüteceğiz" yorumunu yaptı.