Yatırımcıların kafası karışık: Tesla'nın robotaksisi geleceğin ulaşımı mı, sadece bir heyecan mı?

PAYLAŞ
  • Tesla, CEO Elon Musk'ın tanıttığı iki kişilik sportif robotaksisi Cybercab'in tasarımıyla hem yatırımcıları hem analistleri şaşırttı.
  • Tanıtım etkinliğinin ardından Tesla hisselerinde yüzde 9'luk bir düşüş yaşandı.
  • Uzmanlar, bu aracın sınırlı bir pazar potansiyeline sahip olduğunu ve geniş yolcu kapasitesine sahip taksilerin günlük kullanım için daha uygun olduğunu belirtti.
Yatırımcıların kafası karışık: Tesla'nın robotaksisi geleceğin ulaşımı mı, sadece bir heyecan mı?

Tesla, iki kişilik sportif coupe tarzında tasarlanan yeni robotaksisini tanıttı. Cybercab adı verilen bu araç, tipik bir takside bulunan geniş yolcu ve bagaj kapasitesinden uzak bir tasarıma sahip. Araç bu özellikleri sebebiyle yatırımcıların ve analistlerin kafasını karıştırdı.

Tesla CEO'su Elon Musk, perşembe akşamı Los Angeles yakınlarında düzenlenen etkinlikte iddialı tasarımı görücüye çıkardı. Musk, Cybercab'in 2026'da üretime geçeceğini ve fiyatının 30 bin doların altında olacağını açıkladı. Ancak etkinlikte, iki kişilik bu robotaksinin, ailelerin veya havaalanına giden yolcuların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına dair detaylara girmedi.

İşte yatırımcıların ve analistlerin kafası da tam da bu noktada karıştı.

Reuters'ın haberine göre yatırımcılar, aracın tasarımını eleştirirken, finansal detayların eksikliği de Tesla hisselerinin Cuma günü Wall Street'te yüzde 9 değer kaybetmesine yol açtı. Edmunds.com otomobil test direktörü Jonathan Elfalan, "Bir taksi düşündüğünüzde, iki kişiden fazlasını taşıyacak bir araç hayal edersiniz. Sadece iki koltuklu bir tasarım oldukça kafa karıştırıcı" yorumunda bulundu.

Tesla, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Uzmanlar, robotaksilerin daha geniş iç hacimli, yüksek tasarımlı ve sürgülü kapıları olan araçlar olması gerektiğini belirtiyor. Musk, aynı etkinlikte 20 kişiye kadar yolcu taşıyabilecek fütüristik bir robovan da tanıttı. Ancak bu aracın ne zaman piyasaya çıkacağına dair bilgi vermedi.

Yatırım yönetim şirketi Leverage Shares'den Sandeep Rao, iki kapılı robotaksilerin pazarının çok sınırlı olacağını ifade etti.

J.D. Power verilerine göre, SUV ve pikaplar hariç tutulduğunda, ABD'deki iki kapılı araçlar toplam satışların yalnızca yüzde 2'sini oluşturuyor.

Musk, robotaksilerin toplu taşımadan daha ucuz olmasını hedeflediğini ve Cybercab’in mil başına 20 sent işletim maliyetine sahip olacağını öngördüğünü belirtti. Ancak Tesla’nın Cybercab'leri ne kadar hızlı üretip onay alabileceğine veya şu anda ABD'nin bazı şehirlerinde robotaksi işleten Alphabet'in Waymo'sunu nasıl geçeceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Tesla Cybercab'in rakipleri dört yolcu taşıyabiliyor

Waymo, dört yolcu taşıyabilen yaklaşık 700 Jaguar Land Rover araçtan oluşan bir filoya sahip. Aynı şekilde Amazon’un Zoox robotaksileri de dört yolcu kapasiteli.

Waymo’nun eski CEO’su John Krafcik, Tesla'nın tasarımını ciddiden çok eğlenceli bulduğunu söyleyerek, iki kapılı yapılandırmanın yaşlı ve engelli yolcular için zorluklar oluşturacağını belirtti.

Tesla'nın bu pazarda başarılı olması, şirketin geleceği açısından kritik öneme sahip.

Musk, bu yıl içinde yavaşlayan elektrikli araç talebi nedeniyle daha küçük ve ucuz bir araç üretme planlarını iptal etti ve Tesla'nın otonom sürüş teknolojilerine odaklandı.

İki kişilik araçlar tercih edilmiyor

Musk, robotaksi işinin Tesla'nın şu anki yaklaşık 700 milyar dolarlık değerini 5 trilyon dolara çıkarabileceğini öngörüyor. Ancak uzmanlar, iki kişilik araçların on yıllardır önerildiğini fakat hiçbir zaman yaygınlaşmadığını hatırlatıyor.

AutoForecast Solutions başkan yardımcısı Sam Fiorani, Tesla'nın zamanla daha büyük robotaksiler üretmek zorunda kalacağını söylüyor.

Tesla yatırımcısı Blake Anderson da Cybercab’in daha geniş kitlelere hitap etmesi beklenen düşük maliyetli bir model olmasının, iki kişilik tasarım ile çeliştiğini belitti.