Tesla'nın FSD planları hisse fiyatını yükseltti

PAYLAŞ
  • Tesla, Full Self-Driving (FSD) yazılımını Çin ve Avrupa’da düzenleyici onaylara bağlı olarak piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu haber sonrası Tesla hisseleri yüzde 2,5 arttı.
  • Bu gelişme, şirketin robotaksi ürünü Cybercab'in tanıtımından bir ay önce gerçekleşti. CEO Elon Musk, FSD'nin bu bölgelerde yıl sonuna kadar onay alabileceğini belirtti.
  • Yatırımcılar Musk’ın daha önceki iyimser hedefleri kaçırmış olmasından dolayı temkinli.
Tesla'nın FSD planları hisse fiyatını yükseltti
Fotoğraf: Reuters

Tesla, Full Self-Driving (FSD) gelişmiş sürücü destek yazılımını Çin ve Avrupa’da düzenleyici onayların alınması koşuluyla piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu haberlerin çıkmasının ardından Tesla hisseleri yüzde 2,5 yükseldi.

Bu gelişme, şirketin "Cybercab" adıyla piyasaya süreceği robotaksi ürününün tanıtımından yaklaşık bir ay önce gerçekleşti.

Tesla CEO’su Elon Musk, temmuz ayında, her iki bölge için de FSD’nin yıl sonuna kadar düzenleyici onay almasının muhtemel olduğunu söylemişti.

Milyarder iş insanı, yaptığı açıklamada, FSD’nin sağdan direksiyonlu pazarlarda ilk çeyreğin sonlarında veya Nisan-Haziran döneminin başlarında piyasaya sürülebileceğini belirtti.

Musk’ın agresif son teslim tarihlerine bağlı kalma eğilimi, özellikle FSD, Semi ve Cybertruck için birçok iyimser hedefi kaçırmasının ardından, yatırımcılar ve analistler arasında şüphelere yol açtı.

Tesla ayrıca bu ay Cybertruck elektrikli pikap için FSD ve "Gerçekten Akıllı Çağırma" gibi diğer özellikleri de duyurdu. Yazılımın, daha az müdahale gerektiren 13. sürümü önümüzdeki ay piyasaya çıkacak.

Çin'de FSD testi için 10 araca izin verildi

Tesla’nın gigafabrikalarından birine ev sahipliği yapan Şanghay, Haziran ayında FSD’nin test edilmesi için 10 araca izin verdi ve bu da yazılımın Çin'de piyasaya sürülmesinin önünü açtı.

Piper Sandler aracı kurumu, HW3 (donanım 3) FSD performansına ilişkin topluluk izleyicisinden gelen son verilerin bazı araç sahiplerini endişelendirebileceğini, ancak bunun Tesla yatırımcıları için büyük bir sorun olmadığını belirtti.

Wall Street, otonom sürüş teknolojileri geliştiren şirketler konusunda zorlu düzenleyici denetimlerden dolayı temkinli olmaya devam ediyor. Ancak yatırımcılar, potansiyel bir Trump yönetiminin düzenleyici süreci hızlandırabileceğini öngörüyor.