Tesla ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı

PAYLAŞ
  • Tesla, nisan-haziran arası üç aylık dönemde 410 bin adedin üzerinde elektrikli araç üretti.
  • Tesla'nın teslimatları, yılın üç aylık ikinci çeyrek döneminde, en güçlü rakiplerinden BYD'nin önüne geçti.
Tesla ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı

Elektrikli araç devi Tesla, yılın ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirket, ikinci çeyrekte toplam 410 bin 831 araç üretirken, 443 bin 956 araç teslimatına imza attı.

Tesla'nın açıkladığı veriler, Wall Street tahminlerinin üzerinde geldi.

Analistlerin tahmini teslimatların 30 Haziran'da sona eren ikinci çeyrekte 429 bin adet seviyesinde olmasıydı.

İkinci çeyrekteki teslimat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4,8 düştü. Yılın ilk çeyreğine göre ise satışların yüzde 14,8 arttığı açıklandı.

Teslimatlar, elektrikli araç üreticisi için satışlara en yakın veri olarak biliniyor. Şirket, teslimatları iki kategoriye ayırıyor: Model 3 ve Model Y araçları ve diğer tüm araçlar. Ancak, bireysel modeller veya belirli bölgeler için adetler açıklanmıyor.

Tesla, 2020 yılından bu yana nisan ayında ilk yıllık düşüşüne imza atmıştı. Birinci çeyrek teslimatlarında yüzde 8,5'lik düşüş açıklandı.

Tesla, satışlardaki durgunluğun, Almanya’daki Tesla fabrikasında iddia edilen kundaklama saldırısına yanıt olarak başlatılan geçici fabrika kapatmalarının ve Kızıldeniz çatışmaları sonrasında yaşanan nakliye gecikmelerinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Öte yandan bu düşüşte Tesla'nın nispeten eskiyen model ailesinin, Çinli elektrikli araç üreticilerinin hızlı yükselişinin ve Elon Musk'ın oluşturduğu 'sosyal medya ünlüsü' figürünün etkili olduğu da söylenebilir.

Tesla, düşüşleri telafi etmek için bir dizi indirim ve teşvik paketi de duyurdu. Örneğin Çin'de Model 3 ve Model Y için sıfır faizli kredi sunuldu. Bu kampanya 31 Temmuz'a kadar devam edecek.

Şirketin 2023 yıllık dosyasında, toplam gelirin yaklaşık 21,75 milyar dolarının Çin'den elde edildiği belirtildi. Bu da toplam satışların yüzde 22,5'i demek.

Yatırımcıların odağı artık Tesla’nın bu ayın sonlarında açıklanacak ikinci çeyrek kazanç raporunda ve şirketin Ağustos ayında planlanan ayrı bir pazarlama etkinliğinde. Bu etkinlikte şirketin özel bir robotaksi veya “CyberCab” için tasarımını açıklaması planlanıyor.

Tesla ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı - Resim : 1
BYD markalı bir elektrikli araç, Kaynak: Reuters

BYD'nin satışları yüzde 21 arttı

Çin'in hızla yükselen elektrikli araç üreticisi BYD de ikinci çeyrekte elektrikli araç satışlarının yüzde 21 arttığını açıkladı. Şirket, nisan-haziran ayları arasında 426 bin 39 adet elektrikli araç sattı. Böylece Tesla'nın teslimatlarının gerisinde kaldı.