Tesla’nın Çin’deki satış kampanyası: Araç alana ABD’de fabrika turu hediyesi

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Çin'de zor duruma düşen Tesla, fabrika gezisi çekilişi düzenlemeye başladı.
  • Talihli Tesla Çin tarafından ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki fabrikaya götürülecek.
  • Satış sayıları azalan Tesla ücretsiz şarj ve Şangay fabrikası gezisi gibi çekilişler de yapıyor.
Tesla’nın Çin’deki satış kampanyası: Araç alana ABD’de fabrika turu hediyesi
Tesla'nın California Freemont'taki fabrikası
Reuters

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın 2024 ilk çeyrek raporları satışlarda düşüş olduğunu gösterdi. Özellikle BYD gibi Çinli markaların yükselişiyle Pazar payı daralan Tesla ülkede yeni satış stratejileri deniyor.

Business Insider'da yer alan habere göre alihazırda Çin’de fiyatları kıran Tesla yönetiminin yeni pazarlama stratejisi ise fabrika çekilişi yapmak. Çin’deki Weibo’da paylaşım yapan Tesla, 25 Mayıs 30 Haziran tarihleri arasında otomobilini teslim alan Çinli müşterileri için fabrika turu çekilişi düzenleyeceğini duyurdu.

Üstelik Tesla, talihli müşteriyi Çin’deki fabrikaya değil ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Freemont tesisine götürecek.

Tesla Weibo paylaşım

Şirketin paylaşımına göre Tesla talihlinin uçak biletini, seyahat ücretlerini ve sigortasını karşılayacak. Çekilişteki tek ödül ise ABD turu olmayacak. Ayrıca bazı müşterilerin süperşarj istasyonlarında 10 bin kilometrelik ücretsiz dolum hakkı kazanabileceği de belirtildi.

Tesla ABD fabrika gezisi çekilişinden bir gün önce Şangay’daki fabrika için de çekiliş düzenleneceğini duyurmuştu. Şangay’daki 2 gün 1 gecelik gezi de tamamen Tesla Çin tarafından finanse edilecek. Bu ödül için ise araç almaya gerek yok 30 Haziran’a kadar Çin’deki herhangi bir Tesla satış noktasında ücretsiz deneme sürüşü yapan kişiler çekilişe katılmaya hak kazanacak.

Tesla talihlinin çekilişle belirleneceğini duyursa da kaç kişinin seçileceğini açıklamadı.

FİYAT REKABETİ KIZIŞIYOR

Tesla’nın en büyük rakibi Çinli BYD, mart ayında Yuan Plus adını verdiği ucuz modelini tanıttı. Bir önceki modelden yüzde 12 daha ucuz olan otomobilin Çin’deki satış fiyatı 16 bin 500 dolar (Yaklaşık 530 bin TL) olarak açıklandı.

Ucuz BYD otomobilinin ardından Tesla, Model 3, S, X ve Y araçları için Çin’de yaklaşık 2 bin dolarlık bir indirime gitti. Tesla sadece Çin’de değil ABD ve Almanya’da da indirim yaptı. Tesla CEO’su Elon Musk X/Twitter hesabından yaptığı paylaşımda rakiplerinin sahip oldukları fiyat marjları ve satıcı kampanyalarıyla fiyatları sürekli değiştirdiğini ve Tesla’nın da güncel kalabilmek için aynı şeyi yapması gerektiğini söylemişti.

TESLA SATIŞLARI BEKLENENDEN ÇOK DÜŞMÜŞTÜ

Tesla 2024 ilk çeyreği satış raporlarına göre şirketin araç satış sayısı pandeminin başından beri ilk kez düşüş gösterdi. Öte yandan Tesla ilk kez sattığından daha fazla araç üretimi gerçekleştirdi. Tesla 2024’ün ilk üç ayında 387 bin bin araç teslim ederken 433 bin araç üretti. Şirket 2023’ün ilk çeyreğinde ise 422 binden fazla satış gerçekleştirmişti.

Öte yandan Tesla 2023 son çeyreği itibariyle de dünyanın en büyük elektrikli otomobil şirketi ünvanını BYD’ye kaptırmıştı. BYD, Ekim – Aralık 2023 döneminde 525 bin 409 araç satışı gerçekleştirirken Tesla 484 bin 507 satış yapmıştı. Bu sayı Tesla için bir rekor olmasına rağmen ABD merkezli şirket Çinli rakibinin arkasında kalmaktan kurtulamamıştı.