Tesla CEO'su Elon Musk'tan ilginç bir anket daha

PAYLAŞ
  • Tesla'nın CEO'su Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI'ye 5 milyar dolar yatırım yapıp yapmaması gerektiğini X'teki takipçilerine sordu. Tabii bu karar tamamen yönetim kurulunun onayına ve hissedarların oylamasına bağlı.
Tesla CEO'su Elon Musk'tan ilginç bir anket daha
Fotoğraf: Reuters

Elon Musk, açtığı ilginç X anketleriyle, bir karar almadan önce takipçilerinin de fikrini alıyor. Musk'ın son anketi xAI ile ilgili oldu.

Musk, Tesla'nın, yeni yapay zeka girişimi xAI'ye yatırım yapmasını istiyor. Her ne kadar bu yatırım kararı yönetim kurulunun onayına ve hissedarların oylamasına bağlı olsa da Musk, takipçilerinin görüşlerini almak için bir anket başlattı.

Ankete 500 binin üzerinde oy geldi. Katılımcıların yüzde 68,6'sı, 5 milyar dolarlık xAI yatırımına 'Evet' dedi.

Musk'ın sorusu şöyle:

"Değerlemenin birkaç güvenilir dış yatırımcı tarafından belirlendiğini varsayarsak Tesla, xAI’ye 5 milyar dolar yatırım yapmalı mı? (Yönetim kurulu onayı ve hissedar oylaması gerekli, bu sadece durumu test etmek için)"

İkinci çeyrek sonuçlarından hemen sonra geldi

Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink, X Corp. ve şimdi xAI'nin CEO’su olan Musk, anketi Tesla’nın ikinci çeyrek kazanç görüşmesinin hemen ardından paylaştı.

Tesla, ikinci çeyrek kazanç raporunda analistlerin beklentilerini karşılayamadı ve otomotiv segmentindeki gelirlerinde bir düşüş yaşandı. Öte yandan, enerji depolama satışlarında büyük bir artış görüldü. Yatırımcıların dikkati, robotaksi ve insansı robotlar gibi gelecekteki projelere çekti.

Tesla'nın hisse senetleri, şirketin ikinci çeyrek güncellemesinden sonra saatler içinde yüzde 7’den fazla düştü.

Musk'ın şirketi sık sık birbiriyle iş yapıyor, birbirlerine ödeme yapıyor. Ancak bu alışverişte büyük meblağlar söz konusu değil. Örneğin, SpaceX, Starlink uydu internet hizmetlerini X'te tanıtmak için reklam kampanyaları satın aldı. The Boring Company ise Tesla'nın Teksas fabrikasında tüneller inşa ediyor.

Salı günkü kazanç görüşmesinde hissedarlar, Tesla’nın xAI'ye yatırım yapıp yapmayacağını ve xAI’nin Grok adlı yazılımını araçlarına entegre edip etmeyeceğini sordu.

Musk'ın yanıtı şöyleydi:

"Tesla, xAI'den oldukça fazla şey öğreniyor. Aslında, Tam Otonom Sürüş’ü ilerletmek ve yeni Tesla veri merkezini kurmak konusunda oldukça yardımcı oldu. xAI’ye yatırım yapma konusunda ise hissedar onayı gerektiğini düşünüyorum. Ancak, hissedarlar destekliyorsa, ben de kesinlikle desteklerim."

5 milyar dolar yatırım miktarı da Musk’ın görüşmesi sonrası ankete çıktı. Musk, Grok’un Tesla’nın sürüş teknolojisini nasıl devam ettirdiği konusunda detay vermedi.

Mart 2023'te kurulan ve Musk tarafından Temmuz 2023’te resmen duyurulan xAI, Google, Microsoft, OpenAI, Meta ve diğerlerinden gelen teklifler ile rekabet etmeyi amaçlayan büyük dil modelleri ve yapay zeka yazılım ürünleri geliştiriyor.

xAI daha önce 6 milyar dolar değerinde bir Seri B finansman turu gerçekleştirmiş ve 27 Mayıs tarihli bir şirket blog yazısına göre 24 milyar dolarlık bir değerleme elde etmişti.

Kaynak: cnbc.com