Temu'nun kurucusu Colin Huang Çin'in en zengin insanı

PAYLAŞ
  • Çin'in e-ticaret sektöründe önemli bir figür haline gelen Coling Huang, artık Çin'in en zengin insanı. Neredeyse 2021 yılından beri kamuya hiç konuşmayan Huang, sessizliğiyle dikkat çekiyor.
  • Huang'ın başarısı, hem kişisel girişimciliği hem de Çin ekonomisinin büyüme dinamikleriyle yakından ilişkili.
Temu'nun kurucusu Colin Huang Çin'in en zengin insanı
Fotoğraf: Reuters

Amerika'nın en zengin insanları genellikle açıklamalarıyla dikkat çekiyorlar. Çin'in en zenginleri ise daha sessiz. Örneğin, Pinduoduo'nun kurucusu Colin Huang. Huang, yakın zaman önce Çin'in en zengin kişisi oldu. İsmi her ne kadar pek bilinmese de aslında kısa sürede büyük bir popülerliğe ulaşan e-ticaret platformu Temu, onun ürünü.

Huang, 1980 yılında, Çin ekonomisinin açılmaya başladığı dönemde doğdu. Ailesi, doğudaki Hangzhou şehrinde fabrika işçisiydi. Prestijli Hangzhou Yabancı Diller Okulu'nda yetenekli bir öğrenciydi ve ardından Hangzhou'daki Zhejiang Üniversitesi'ni bitirdi. Son olarak Wisconsin Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri yüksek lisansı yaptı.

Forbes verilerine göre 52,6 milyar dolar net servete sahip ve dünya sıralamasında 27'inci sırada.

Çin'in en zengini Colin Huang'ın yolculuğu Google ile başladı

Yaklaşık 20 yıl önce, 2004 yılında mezun olduktan sonra, o zamanlar küçük bir Silicon Vadisi girişimi olan Google'da yazılım mühendisi olarak işe başladı. 2007'de kendi işlerini kurmak için Çin'e döndü. 2015 yılına gelindiğinde, üç orta derecede başarılı şirket kurmuştu ve yeni bir şey arıyordu.

O dönemde Çin'de farklı sektörlerde önemli şirketler vardı. Örneğin e-ticaretin lideri Alibaba, oyun sektörünün başatı Tencent idi. Huang, aslında kurduğu şirketlerle her iki sektörde de faaliyet gösteriyordu. Ancak devlerin kendi belirlemiş oldukları bölgelerinden dışarı çıkmaları konusunda isteksiz olduklarını gördü. Onlara rakip olabilecek oyunlaştırılmış bir e-ticaret uygulaması üzerinde düşünmeye başladı. Ayrıca annesinin ve arkadaşlarının market fiyatlarını dikkatle takip edip indirimli alışveriş yapmak için bir araya geldiklerini fark etti. "Birlikte daha fazla alışveriş yap" anlamına gelen Pinduoduo'ya grup alımları gibi sosyal özellikler entegre etti.

Huang’ın şirketi, e-ticaret devlerinin göz ardı ettiği alanlarda hızla pazar hakimiyeti kazandıç İlk etapta sadece küçük çiftçilerin doğrudan ürün satmasına odaklandı.

Huang’ın bir konuşmasında şirketinin amacını şöyle anlatmıştı:

"Şanghay’daki insanların Paris yaşamını yaşamasını sağlamak değil, Anhui’deki insanların mutfak kağıdı ve taze meyve bulmasını sağlamak."

Kırsal alanlardan şehir merkezlerine genişledi. Ancak maliyetler, odak noktası olmaya devam etti. Diğer e-ticaret şirketleri marka oluşturma veya tüm ürün kategorilerine genişleme gibi konulara odaklanıyordu.

Temu'nun doğuşu

Eylül 2022’de, Pinduoduo’nun çatı şirketi PDD, Çinli satıcıları Amerikalı tüketicilerle buluşturmak için Amerika’da Temu adlı bir çevrimiçi pazar yeri başlattı.

Bir e-ticaret pazarlama şirketi olan Omnisend’in anketine göre, Amerikalıların üçte biri artık sitede en az bir kez aylık alışveriş yapıyor.

Temu, agresif tanıtım kampanyaları ve “bir milyarder gibi alışveriş yap” sloganıyla 60’tan fazla ülkeye genişledi.

Çin’in tüketici piyasası yavaşlarken, Huang’ın net değerindeki son artış büyük ölçüde Temu’nun yurtdışındaki başarısından kaynaklanıyor. Ancak şirket zorluklarla karşı karşıya: hala zarar ediyor ve Çin’deki birçok satıcı, Temu’nun geç teslimat veya diğer aksaklıklar için son aylarda artırdığı cezalar nedeniyle mutsuz. Ayrıca, Atlantik'in iki tarafındaki düzenleyiciler çevrimiçi platformları yöneten kuralları sıkılaştırıyor.

Öte yandan Huang memleketi Çin'de kendini hükümetin göreceği şekilde “yi bir milyarder haline getirerek yetkililerin hedefi olmaktan başarıyla kaçınmış görünüyor.

Alibaba’nın sözünü sakınmayan başkanı Jack Ma’nın, düzenleyicileri eleştirdikten sonra 2020’de birkaç ay kaybolduğundan yapılan hatalardan ders çıkardı. Huang, Xi Jinping’in “ortak refah” hedefine olan bağlılığını paylaşıyor gibi görünüyor.

Huang, PDD’deki yüzde 2.4 hissesini hayır kurumlarına bağışlamıştı. Kırsal insanları yoksulluktan kurtarma önceliği de Komünist Parti’nin kendi söylemleriyle paralel.

Henüz kırklarında olmasına rağmen, ön cephe liderliğinden geri çekildi. Huang, önce Pinduoduo CEO'luğundan ve ardından 2021’de yönetim kurulu başkanlığından istifa etti.

Bir paydaş mektubuna göre, kişisel ilgi alanlarına, gıda ve yaşam bilimlerine yöneldi ve ayrıca Zhejiang Üniversitesi'nde tarımsal araştırmaları desteklemek için 100 milyon dolar bağışta bulundu.

Huang, Çin'in en zengin insanı olsa da bu konularda sessiz sedasız ilerliyor. Neredeyse 2021 yılından beri kamuya hiç konuşmadığı biliniyor.