Temiz enerji 'tsunamisi': Çin'in yurt dışı yatırımları rekor kırdı

PAYLAŞ
  • Çin hükümetinin verilerine göre, yurt dışı yatırımlar 2024'ün ilk sekiz ayında bir önceki yıla göre yüzde 12,5 artarak 789,45 milyar yene yükseldi.
  • Temiz enerji sektörü hızla gelişirken, analistler bu alanda bir 'tsunami' etkisi yaşandığını ve Çinli şirketlerin denizaşırı yatırımlarının 2023 başından bu yana 100 milyar doları aştığını belirtiyor.
  • Gümrük tarifeleri nedeniyle, Çinli firmalar yurt dışında üretim tesisleri kurarak ticaret engellerini aşma yoluna gidiyor.
Temiz enerji 'tsunamisi': Çin'in yurt dışı yatırımları rekor kırdı

Çin hükümetinin verilerine göre, ülkenin yurt dışı yatırımları rekor seviyelerde artıyor. Ülkede temiz enerji sektörü hızla gelişiyor. Analistler, ABD ve AB gümrük tarifeleri karşısında, temiz enerji sektörünün yurt dışında üretim operasyonları kurmaya giderek daha fazla yöneldiğini söylüyor.

Ticaret Bakanlığı ve Devlet Döviz İdaresi'nin geçen hafta yayınladığı istatistiklere göre, Çin'den diğer ülkelere yapılan yatırımlar, 2024'ün ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yen bazında yüzde 12,5 artarak 789,45 milyar yene (112,2 milyar dolar) yükseldi.

Ticaret Bakanlığı'na göre bu artış, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 1,04 trilyon yene ulaşılmasıyla gerçekleşti.

Öte yandan Sidney merkezli bir araştırma grubu olan Climate Energy Finance'in analistleri, yenilenebilir enerji ve ulaşım elektrifikasyonu projelerine yönelik yatırımlarda bir 'tsunami' yaşandığını kaydetti.

Şirket duyurularına ve mali tablolarına göre, Çinli şirketlerin temiz enerji teknolojisi projelerine yaptıkları denizaşırı yatırımların 2023'ün başından bu yana 100 milyar doları aştı.

Çin lideri Şi Cinping, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde yavaşlayan büyümeyi desteklemek için, gayrimenkul ve altyapı yatırımlarından stratejik bir çıkışla, yeni nesil ve temiz enerji teknolojileri de dahil olmak üzere ileri üretimi artırmaya çalışıyor.

CEF Direktörü Tim Buckley, Çin'in sadece temiz teknoloji üretim kapasitesi fazlasını ihraç etmediğini, aynı zamanda teknoloji, mühendislik, tedarik zinciri ve finansman kapasitelerini de giderek artan bir şekilde ihraç ettiğini söyledi.

CEF yayınladığı araştırma raporunda, Çin'in güneş panelleri, lityum piller ve elektrikli araçlar gibi ürünlerin dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğunu ve yatırım, yenilik ve üretim yetenekleriyle "şaşırtıcı bir farkla" dünyaya liderlik ettiğini bildirdi.

Küresel elektrikli araç ihracatının yüzde 32,5'inden, lityum pillerin yüzde 24,1'inden ve güneş panellerinin yüzde 78,1'inden sorumlu olan Çin'in hakimiyeti, devasa kapasite fazlasını piyasaları doldurmak, fiyatları düşürmek ve rakiplerini baltalamak için kullandığı endişelerine yol açtı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada halihazırda Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uyguluyor. Avrupa Birliği de bu hafta konuyla ilgili oylama yapacak. ABD'nin Çin'den ithal ettiği güneş panelleri ve lityum piller de sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 25 gümrük vergisine tabi.

"Çin'in yurt dışı yatırımları ticaret engellerini aşma ihtiyacından kaynaklanıyor"

CEF analisti ve raporun yazarlarından Xuyang Dong, "Çinli özel şirketlerin yatırımları büyük ölçüde ticaret engellerini aşma ihtiyacından kaynaklanıyor" dedi. Dong, Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD'nin yaklaşık yüzde 40'lık AB gümrük vergisinden kaçınmak için Türkiye'de 1 milyar dolarlık bir tesis inşa ettiğini ve batarya üreticisi CATL'nin Almanya, Macaristan ve başka yerlerde fabrikalar planladığını söyledi.