Telegram'ın CEO'su Pavel Durov kimdir?

PAYLAŞ
  • Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, Paris'teki Bourget havaalanında gözaltına alındı. Gözaltı nedeni net olarak bilinmiyor, ancak Telegram'daki moderatör eksikliğinin suç faaliyetlerini engelleyememesi üzerinde duruluyor.
  • Rusya doğumlu 39 yaşındaki Pavel Durov, yaklaşık 15,5 milyar dolarlık bir servetin sahibi.
Telegram'ın CEO'su Pavel Durov kimdir?
Fotoğraf: Reuters

Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, TF1 TV ve BFM TV'nin kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, cumartesi akşamı Paris'in dışındaki Bourget havaalanında tutuklandı.

Durov'un neden gözaltına alındığı bilinmiyor ancak tahminler Telegram'da moderatör eksikliği ile ilgili olduğu üzerinde yoğunlaşıyor. Bu eksiklik nedeniyle uygulamada suç faaliyetlerini engellenemiyor.

Henüz ne Telegram ne de Fransız İçişleri Bakanlığı ve polisi konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Rusya, Durov'un durumunu açıklığa kavuşturmak için adımlar attığını söyledi.

Telegram'ın CEO'su Pavel Durov kimdir?

Rusya doğumlu 39 yaşındaki Pavel Durov, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat gibi platformlarla rekabet eden Telegram'ın kurucusu ve sahibi.

Durov'un platformu bir yıl içinde bir milyar aktif aylık kullanıcıyı aşmayı hedefliyor.

Telegram, Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde etkili bir platform ve Rusya-Ukrayna savaşında kritik bir bilgi kaynağı haline geldi. Hem Moskova hem de Kiev yetkilileri tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Bazı analistler uygulamayı savaş için sanal bir savaş alanı olarak isimlendiriyor.

Forbes, Durov'un servetinin 15,5 milyar dolar civarında olduğunu söylüyor.

Durov, 2014 yılında sahibi olduğu sosyal medya platformu VKontakte'de muhalif toplulukların kapatılması yönündeki hükümet taleplerine uymayı reddederek Rusya'yı terk etmişti.

2017 yılında Telegram'ı ve kendisini Dubai'ye taşıyan Durov, 2021'de Fransız vatandaşı oldu. Fransız medyasına göre Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığı da aldı. Medya raporlarına göre, ayrıca Karayipler'deki ikili ada ülkesi St. Kitts ve Nevis'in de vatandaşı.

Rusya, Telegram'ı, uygulamanın kullanıcılarının şifrelenmiş mesajlarına devlet güvenlik servislerine erişim izni verme yönündeki mahkeme emrine uymayı reddetmesinin ardından 2018'de engellemeye başladı. Bu eylemin Telegram'ın oradaki kullanılabilirliği üzerinde çok az etkisi oldu.

Telegram'ın artan popülaritesi, Fransa da dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkede güvenlik ve veri ihlali endişeleriyle ilgili incelemelere yol açtı. Mayıs ayında, AB teknoloji düzenleyicileri, Telegram'ın AB çevrimiçi içerik mevzuatı kapsamında daha sıkı gerekliliklere tabi tutulabileceği önemli bir kullanım kriterine yaklaştığını söyledi.

Durov, Rusya'dan ayrılışı ve şirketi için yeni bir yuva arayışı sırasında Berlin, Londra, Singapur ve San Francisco'da geçirdiği dönem hakkında, "Herhangi birinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim" demişti.