Telegram CEO'su tutuklandıktan sonra ilk kez konuştu

PAYLAŞ
  • Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, Fransız yetkililerin platform üzerindeki suçlardan kendisini sorumlu tutmalarını yanlış buldu ve uygulamanın anarşik bir ortam oluşturduğu iddialarını reddetti.
  • Durov, teknoloji geliştirmede zorluklar yaşadıklarını kabul etse de platformun sürekli olarak zararlı içerikleri kaldırdığını vurguladı.
Telegram CEO'su tutuklandıktan sonra ilk kez konuştu
Fotoğraf: Reuters

Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, yakın zaman önce Fransa'da tutuklanmıştı. Durov, tutuklanmasının ardından yaptığı ilk kamuoyu açıklamasında Telegram'ın "bir tür anarşik cennet" olduğu yönündeki iddiaları "tamamen doğru olmayan" bir açıklama olarak reddetti.

Durov, 25 Ağustos'ta Paris'in kuzeyindeki bir havaalanında tutuklandı. Durov, beri yasa dışı işlemler, uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık ve çocuk cinsel istismarı görüntülerinin yayılmasına izin verme suçlamasıyla karşı karşıyaydı.

Durov'un Telegram'da yayımladığı açıklamada, üçüncü şahıslar tarafından platformda işlenen suçlardan kendisinin sorumlu tutulmasının hem "şaşırtıcı" hem de "yanlış bir yaklaşım" olduğunu belirtti.

Telegram CEO'su: Teknoloji geliştirmek zaten yeterince zor

Durov açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Bir ülke bir internet hizmetinden memnun değilse, yerleşik uygulama hizmete karşı yasal bir işlem başlatmaktır. Akıllı telefonlar öncesi döneme ait yasaları kullanarak bir CEO'yu, yönettiği platformda üçüncü şahıslar tarafından işlenen suçlardan sorumlu tutmak yanlış bir yaklaşımdır. Teknoloji geliştirmek zaten yeterince zor. Yeni araçlar geliştiren hiçbir yenilikçi, bu araçların kötüye kullanılmasından kişisel olarak sorumlu tutulabileceklerini bilirse, yeni araçlar geliştirmeye cesaret edemez."

Durov, Telegram'ın mükemmel olmadığını kabul etmekle birlikte, Fransız yetkililerin kendisiyle ve Telegram ile iletişime geçmenin birkaç yolu olduğunu ve platformun Avrupa Birliği'nde resmi bir temsilcisinin bulunduğunu belirtti.

Telegram, 200.000 üye sayısına kadar gruplara izin veriyor. Bu da eleştirmenlere göre yanlış bilgilerin yayılmasını ve kullanıcıların komplo teorileri, neo-Nazi, pedofili veya terörle ilgili içerikleri paylaşmasını kolaylaştırıyor.

Durov, platformun kullanıcı sayısındaki artışın, suçluların platformu kötüye kullanmasını kolaylaştıran büyüme sancılarına neden olduğunu da söyledi.