Teknoloji devi Dell, 10 yıl sonra S&P 500'e geri dönüyor

PAYLAŞ
  • Dell ve Palantir, S&P 500 endeksine dahil edilme haberiyle hisselerinde %7'lik bir artış yaşadı.
  • Dell, yapay zeka sunucularına olan talep artışıyla büyümesini sürdürürken, Palantir son çeyreklerde art arda kâr açıklayarak büyümesini sürdürüyor.
Teknoloji devi Dell, 10 yıl sonra S&P 500'e geri dönüyor

S&P Global, Dell ve Palantir'i S&P 500 endeksine dahil edeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından iki şirketin hisseleri de yaklaşık yüzde 7 arttı.

CNBC'nin haberine göre yazılım şirketi Palantir, American Airlines'ın yerini alacak. Dell ise Etsy'nin yerine geçecek. Endekse eklenen şirketlerin hisseleri, fon yöneticilerinin portföylerini bu değişikliklere göre güncellemesi nedeniyle genellikle duyurunun ardından yükseliş gösteriyor.

Dell için bu duyuru, endeksle olan bağlantısına geri dönüş anlamına geliyor. Teknoloji devi, 1996'dan 2013 yılına kadar endeksin bir parçasıydı. 2013'te ise kurucu Michael Dell ve özel sermaye şirketi Silver Lake şirketi özelleştirdi. Dell, 2018 yılında tekrar halka açıldı.

Yapay zeka iş yüklerine yönelik sunucular satan Dell'in rakibi Super Micro Computer, bu yılın başlarında tarihi bir yükselişin ardından S&P 500'e katılmıştı. Şirketin piyasa değeri 50 milyar doların üzerine çıkmıştı. Ancak değeri o zamandan bu yana yarıya indi.

15 yıldan uzun bir süre girişim sermayesi destekli bir startup olarak faaliyet gösteren Palantir, 2020'de New York Borsası'nda halka açıldı ve 2022'nin dördüncü çeyreğinde kâr açıklamaya başladı. Palantir'in net geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde 135,6 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 27,9 milyon dolardı. Şirketin yıllık gelir büyümesi üst üste dört çeyrektir hızlanıyor.

S&P 500’e katılabilmek için bir şirketin en son çeyreğinde kâr açıklamış olması ve son dört çeyrekte toplam kâr elde etmiş olması gerekiyor.

Dell, 2019'dan bu yana neredeyse her çeyrekte kâr elde etti. Hisse senedi 2023 yılında yüzde 90 yükseldi. Dell, 2 Ağustos'ta sona eren çeyrekte 3,2 milyar dolarlık yapay zeka sunucu talebi gördüğünü ve bunun önceki çeyreğe göre yüzde 23 arttığını yatırımcılara bildirdi.

Siber güvenlik sağlayıcısı CrowdStrike da haziran ayında yapılan önceki yeniden dengelenme sırasında endekse eklenmişti.

S&P Global, bu eklemelerin yüksek piyasa değerine sahip ABD hisselerini daha iyi yansıttığını söyledi.

Endeksteki şirketlerin medyan piyasa değeri yaklaşık 33,5 milyar dolar. Palantir'in piyasa değeri 67 milyar doların üzerinde, Dell ise 72 milyar doların üzerinde değerlendiriliyor.