TCMB faiz kararını açıklayacak: Piyasalar değişiklik beklemiyor ama metne odaklanıyor

PAYLAŞ
  • TCMB'nin Eylül ayında politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması beklenirken, yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 45-50 aralığında öngörülüyor.
  • Enflasyon düşüşü beklentisiyle bankalar, uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime başladı; Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını yüzde 2,79'a çekti.
  • Faizde değişim beklemeyen ekonomistler patikayı anlamak için PPK metnine odaklanıyor.
TCMB faiz kararını açıklayacak: Piyasalar değişiklik beklemiyor ama metne odaklanıyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonu kontrol altına almak için yaptığı sıkılaştırmanın ardından, Eylül ayında da politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. TCMB faiz kararını saat 14.00'te açıklayacak.

Reuters anketi, Ağustos ayına göre bu yıl yapılması beklenen faiz indirimi miktarının azaldığını ve ilk politika faizi indirimi beklentilerinin ötelendiğini gösterdi. TCMB'nin önümüzdeki yıl politika faizini yüzde 30'un altına çekmesi genel beklenti.

AA Finans'ın PPK Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler de faizde indirim beklemiyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5 ve 5'i yüzde 45 olacağını öngördü.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Banka mevduat ve konut kredisi faizleri geriliyor

Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle bazı bankalar, uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitmeye başladı.

Bankacılar, gelecek dönem faizlerdeki düşüş beklentisiyle, bazı bankaların indirimi hem fonlama hem de bazı kredi faizlerine yansıttığını belirtti.

Ziraat Bankası, aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekti.

Bazı özel bankalarda ise bir yıl ve daha uzun vadeli mevduat faiz oranları yüzde 30-35 aralığına kadar geriledi. Ayrıca uzun vadeli bireysel kredilerde de bazı bankalarda indirimler görülmeye başladı.

İndirim patikası için PPK metnindeki değişim izlenecek

Bir önceki PPK metninde yer alan "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin bu ay metinde korunup korunmayacağı piyasalarda yakından takip ediliyor.

Piyasalar, bu ve PPK metninde yapılacak olası diğer değişiklikleri, önümüzdeki dönemde politika bileşimi hakkındaki yönlendirmeyi ve ilk faiz indirimi zamanlamasını anlamak için izliyor.

Rezerv rekor artarken gecelik faizlerdeki düşüş izleniyor

Geçen ay sonunda yukarı yönlü hareketi yavaşlayan dolar/TL, illikit piyasada görülen 34,55 zirvesinden yönünü aşağı çevirdi. Geçen haftayı 34 seviyesinin hemen altında tamamlayan kurda, son haftalarda 34 seviyesinin hemen altı ya da üstünde sınırlı bir bantta dalgalanma görülüyor. Saat 10:58 itibarıyla işlemler 34,1 seviyesinden geçti.

Ağustos ayında TL, büyük ölçüde küresel satış baskısı kaynaklı değer kaybetmiş, Ağustos ayının son iki haftasında ve bu ayın ilk haftasında süreç TCMB rezervlerine toplam 8 milyar dolar kayıp olarak yansımıştı.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, TCMB net rezervi, artan yabancı ilgisinin de desteğiyle geçen hafta 9 milyar dolar ile üç ayın en büyük haftalık artışını kaydetti.

TCMB'nin rezerv birikimi, TL likiditesinin bir kez daha artmasına neden oldu. Dün itibarıyla fazla likidite 310 milyar TL'ye yükselirken, gecelik faiz yüzde 47,4 civarına gerileyerek politika faizinin belirgin şekilde altına kaldı.

Kaynak: cnbce.com