TAV/Geriş: Yabancı yatırımcı Türkiye ile ilgili pozitif ama bazı soruları var

PAYLAŞ
  • CNBC-e'nin canlı yayınına katılan TAV Havalimanları CFO’su Burcu Geriş, TAV'ın yeni projelerinden bahsetti. Eylül özelinde bir etki yaşandığını belirten Geriş, ekimde de eylülün etkisinin devam ettiğini söyledi.
  • Geriş, yılın ilk 9 ayında 340 yatırımcıyla görüştüklerine dikkat çekti ve yabancı yatırımcının Türkiye ile ilgili pozitif olduğunu belirtti.
TAV/Geriş: Yabancı yatırımcı Türkiye ile ilgili pozitif ama bazı soruları var

TAV Havalimanları CFO’su Burcu Geriş, CNBC-e’nin canlı yayınında Güzem Ertem Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.

Geriş’in konuşmasında şu sözler öne çıktı:

“TAV özelinde zorlanmadan üçüncü çeyreği atlattık. Geçen sene ilk defa bonomuzu ihraç ettik. Türk kurumsal şirketlerin de önünü açtık. O bizi rahatlattı. 400 milyon dolarlık ihracı yapınca borç çevirme konusunu halletmiş olduk. Onun dışında biz proje yapan şirketiz. Havalimanları kuvvetli olunca onlara finansman sağladık. Proje finansmanı tamamen fonlandı. Likidite her zaman çok önemli. Nakit her zaman kral. Onu çok iyi tutuyoruz.

Trend pozitif. 2022'den beri 2024'e ve 2025'e yönelik borç azaltma stratejimizi anlatıyorduk. Net borç/FAVÖK 3,4'e indi. Bu, sektör ortalamasının da altında. Bu sene için verdiğimiz beklenti de 3.5-4.5 aralığıydı. 2025 için de 2.5-3’e düşürmeyi hedefliyoruz. Net serbest nakit akışımız da pozitif, 122 milyon euro.

“Eylülün etkisi ekim ayında da devam ediyor”

Eylül ayında bizim rakamlarımızda yüzde 3’lük etki gördük. Normalde, trafikte ilk 9 aylık rakamlarımız yüzde 12 artış gösterdi ama eylül özelinde negatif bir etki gördük. Eylülün etkisi ekim ayında da devam ediyor. Kış trafiğinde ise iyi bir artış bekliyoruz.

Bono piyasasında olmayı düşünüyoruz. Şu an yeni bir finansmana ihtiyacımız yok. 2025’te ihtiyaç olursa tekrar borçlanmayı düşünebiliriz.

Biz çok pozisyon almadan, sadece operasyondan kazanmaya odaklıyız. Bizim gelirlerimiz çoğunlukla euro ve dolar. Dolayısıyla ana hissedarımız Fransız, yüzde 50 halka açıklık oranımız var.

“Giderlerimiz içinde TL’nin payı eskisi gibi değil"

Portföyümüzün güzel yanı sadece Türkiye’ye dayalı olmaması. Konsolide gelirlerimizin yüzde 60’ı yurt dışından. Giderlerimiz içinde TL’nin payı da eskisi gibi değil. TL giderlerimiz azaldı. Geçtiğimiz dönemde biz FAVÖK marjlarımızı yüzde 30’lar seviyesinde sabit tutabildik. Maliyetlerdeki enflasyon baskısına rağmen bu bir başarı. Kurda çok yükseliş beklemiyoruz. Şu an euro/dolar'ı 1,10, euro/TL’yi de şu anki kurda sabit tutuyoruz.

“Kuveyt Terminal 2’den yıl sonundan önce haber almayı bekliyoruz”

Kuveyt’teki yatırım için bekliyoruz. Henüz Terminal 2 açıklanmadı. Bu yıl içinde bekliyoruz. Açıkçası bu ay içinde bekliyorduk ama biraz uzadı. Kuveyt’i işletmeyi başlar başlamaz EBITDA’da etkisi görülür.

“Almati için terminal dışı tarafta yeni bir yatırım planı açıkladık”

Kazakistan’da şu an yolcu sayısı ikiye katlandı. 5 yılda Covid’e rağmen yolcu sayısını ikiye katlayan çok fazla havalimanı yok. Bu yaptığımız yatırımın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Yeni bir yatırım planı daha anons ettik. Bu da kimseyi korkutmasın. Biz bunun çalışmalarını yapıyoruz zaten. Almati için şimdi hava tarafında (pist, apton) kapasite artırıcı, iyileştirici ve yeni gelir getirici yatırımlar yapmak istiyoruz. Yatırım miktarını henüz söyleyemiyoruz, mühendisler çalışıyor. Yatırım için 150-300 milyon euroluk bir aralık verdik ama bu 3-4 yıllık uzun bir dönemi kapsıyor. Eğer gelir getirici kısmı bunu haklı gösteriyorsa, 300 milyon euroluk bir yatırım da olsa yaparız. Böyle bir ihtimal var. Somut halini seneye ikinci çeyrek gibi göreceğiz.

“Antalya gelecek sene 40 milyon yolcuya ulaşacak”

Antalya’da inşaat devam ettiği için operasyon da etkileniyor. Yolları, rotaları değiştirmemiz gerekiyor. Yeni sezon çok güzel olacak. Mart itibarıyla apayrı bir terminal ve deneyim olacak yolcularımız için. İnşaat tamamlamada şu an yüzde 91’deyiz. Oradaki kapasite yatırımı y olcu sayısını 35 milyondan 70 milyona çıkaracak. Gelecek sene 40 milyon yolcu olacak. Yaklaşık yüzde 9-10’luk büyümelerle gidiyoruz.

"Gürcistan'da olmayı çok isteriz"

Gürcistan’da bu haftasonu seçimler var. Biz orada olmayı çok isteriz. Yeni bir ihale süreci olacak gibi görünüyor. Biz de orada olacağız. Almak isteriz ama şu an için net bir süreç henüz duyurulmadı. Gelecek sene daha netlik kazanır süreç.

Yatırımda yukarı doğru revize yaptık. Normalde standart bir yılda 90-110 milyon euro arası yatırım yapmayı planlıyorduk. Onu 2025 için 140-160 milyon euro’ya çektik. 2025 için gelir getirici ve FAVÖK getirici yatırımlar planladık. Yine 2025 için ciro tarafında 12-14 arası veriyorduk ama onun üzerinde gerçekleşecek gibi.

Sürekli yabancı yatırımcılarla görüşüyoruz. Yılın ilk 9 ayında 340 yatırımcıyla görüşmüşüz. Yatırımcı TAV ile ilgili çok mutlu, Türkiye ile ilgili çok pozitif ama bazı soru işaretleri var. Enflasyon hangi hızla düşer, kur için beklentiler nedir, asgari ücret için beklentiler nedir gibi. Büyümede bir yavaşlama olur mu, kur enflasyon dengesinin turizme etkisi negatif olur mu gibi sorular da var. Biz yüzde 50 halka açığız bunun yüzde 70’i yabancı yatırımcı. Eskiden 90-95'ti."