Tarifeler sonrası hazır giyimde 5 milyar dolarlık ek ihracat umudu

PAYLAŞ
  • Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, sektöre gerekli kamu desteklerinin sağlanması halinde hazır giyimde 5 milyar dolarlık ek ihracat yapılabileceğini belirtti. Narbay, kamudan başlıca destek taleplerini sıraladı.
Tarifeler sonrası hazır giyimde 5 milyar dolarlık ek ihracat umudu

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, ABD'nin yeni gümrük tarifelerinin ardından Türkiye'nin avantajlı bir konuma geldiğini belirterek; sektöre gerekli kamu desteklerinin sağlanması halinde hazır giyimde 5 milyar dolarlık ek ihracat yapılabileceğini, istihdamda da 145 bin kişilik artış yaşanabileceğini söyledi.

Narbay'ın işaret ettiği kamu destekleri arasında mevcut durumda yüzde 2 olarak uygulanan kur dönüşüm desteğinin yüzde 10'a çıkarılması, Eximbank desteklerinin artırılması, faiz oranının ise düşürülmesi ile teminat mektubu sorunlarının çözümü gibi unsurlar bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump 2 Nisan'da yeni gümrük tarifeleri açıkladı. Buna göre, Türkiye yüzde 10 ile en düşük gümrük vergisi artışı uygulanacak ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'nin Uzak Doğu ve Güney Asyalı rakipleri Çin, Vietnam, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Kamboçya, Pakistan, Tayland, Güney Kore, Sri Lanka, Filipinler, Burma, Tayvan ve Malezya gibi ülkeler ise yüzde 17 ila yüzde 49 arasında değişen oranda ilave gümrük tarifelerine tabi oldu.

Söz konusu 14 ülkenin ABD'nin hazır giyim ithalatı için büyük önem taşıdığını belirten Narbay, ABD'nin hazır giyim ithalatının yüzde 72'sine denk gelen 57,38 milyar dolarlık kısmını bu ülkelerden yaptığını söyledi.

Trump’ın özellikle Uzak Doğu ve Güney Asya’ya uyguladığı yüksek vergilerin Türkiye için önemli bir fırsat kapısı araladığını ifade eden Narbay, "Uzak Doğu ve Güney Asya’dan yapılan 57.38 milyar dolarlık tedarikin bir kısmının, halihazırda 11.97 milyar dolar hazır giyim ürünü tedarik edilen Orta ve Güney Amerika’ya, 4.53 milyar dolar hazır giyim ithalatı yapılan Afrika ve Arap Yarımadasına ve 910 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirilen Türkiye’ye kaydırılacağını düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu ülkeler arasında da ciddi bir avantajımız bulunuyor. Çünkü hazır giyim ve tekstil sektörleri olarak dünyanın en büyük ikinci tam entegre ülkesi, dördüncü en büyük üreticisiyiz; tasarım ve inovasyon kapasitesine sahibiz. Dolayısıyla Uzak Doğu’dan farklı havzalara kayması beklenen hazır giyim üretiminde, maliyet avantajı elde edeceğimiz kamu destekleri sağlanırsa ciddi bir pazar payı alabiliriz."

Narbay AB’ye getirilen ilave yüzde 20’lik vergi artışının da, AB’li markaların ABD’ye olan satışlarını bir miktar düşürme ihtimali bir risk olarak görünse de Türkiye'nin yine bir avantaja sahip olduğunu söyledi. Narbay, "AB’li markalar ABD için Uzak Doğu’dan yaptıkları ve vergi oranları ortalamada yüzde 49’a yükselen ürün alımlarının bir kısmını, ortaya çıkan vergi avantajı dolayısıyla Türkiye’den tedarik edebilir" dedi.

Türk üreticilerin şu anda Uzak Doğulu rakiplerinden yüzde 60, Kuzey Afrikalı rakiplerinden ise yüzde 45 daha pahalı konumunda bulunduğunu belirten Narbay, son iki yılda uygulanan politikalar nedeniyle sektörde yüzde 27 artan maliyetlerin bir kısmının kamu teşvikleriyle düşürülmesi halinde Türk hazır giyim sektörünün bu yeni fırsatı değerlendirebileceğini söyledi.

Narbay, "Bunun neticesinde de ek bir yatırıma ihtiyaç olmadan, mevcut yatırımlar ile 5 milyar dolarlık ilave bir ihracat yapabilir, istihdamımızı 145 bin kişi artırabiliriz” dedi.

TİM verilerine göre Türkiye'nin toplam hazır giyim ihracatı 2024 yılında 17.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Narbay, kamudan başlıca destek taleplerini ise şöyle sıraladı:

*Net katma değeri ve üretimi önceleyen bir teşvik sistemi kurulması ve hazır giyim endüstrisinin net ihracatına yüzde 10 kur dönüşüm desteği verilmesi

*KOBİ’ler için açıklanan çalışan başı 2,500 TL desteğin firma ölçeği gözetilmeksizin tüm sektör firmalarına sağlanması

*2024’te yüzde 9 seviyesinde olan Eximbank kredi destek tutarının 2018’deki kredi/ihracat oranı olan yüzde 16 seviyesine yükseltilmesi

*Firmaların teminat mektubu sorunlarının çözülebilmesi için KGF desteklerinin devreye alınması

*Eximbank reeskont faizinin politika faizinin yarısı oranında olması, faiz tahsilatının da dönem sonunda yapılması

Kaynak: Reuters