Talepte artan aşağı yönlü riskler OPEC'i üretim kısıntısını sürdürmeye zorlayabilir

PAYLAŞ
Talepte artan aşağı yönlü riskler OPEC'i üretim kısıntısını sürdürmeye zorlayabilir

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar'a göre, piyasa koşulları OPEC+'yı yıl sonuna kadar gönüllü üretim kesintilerini sürdürmeye zorlayabilir. Dhar, ABD petrol rafinerilerinin zayıf talep beklentisiyle kapasite kullanımını azaltmak istemesi ve Çin'in cansız ekonomik toparlanması nedeniyle talepte aşağı yönlü risklerin arttığını belirtiyor.

OPEC+ arz politikasının zayıf petrol talebini hafifletmek için kilit önemde olduğunu vurgulayan Dhar, Brent petrol vadeli işlemlerinin kısa vadede 75-85$/varil seviyelerinde işlem görmesini bekliyor. Ayrıca, Orta Doğu'daki gerilimler nedeniyle yılın geri kalanında yukarı yönlü riskler olduğunu da ekliyor.

ICE'de vadeli Brent ham petrol kontratları yüzde 0,13 artışla 79,79 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Suudi Arabistan'ın Çin'e ham petrol ihracatı Eylül ayında düşecek

Suudi Arabistan'ın Çin'e ham petrol ihracatının Eylül ayında yaklaşık 43 milyon varile düşeceği öngörüldü. Kaynaklar, Suudi Arabistan'ın Çin'e Eylül ayı ihracatının, Ağustos ayında revize edilen yaklaşık 46 milyon varillik hacimden yaklaşık 3 milyon varil düşeceğini tahmin ediyor.

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve küresel talep artışına en büyük katkıyı yapan Çin'in en büyük ikinci ham petrol tedarikçisi konumunda. Çin'de petrol talebindeki artışın yavaşlaması, küresel petrol fiyatlarını sınırlayan en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor.

Saudi Aramco, Asya'ya sattığı hafif ham petrol türleri için resmi satış fiyatlarını artırdı. Fiyat artışları beklenenden daha düşük olsa da, bazı alıcılar Suudi Arabistan'ın vadeli arzının, spot piyasada satılan diğer Orta Doğu kalitelerinden hala daha pahalı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: cnbc.com