TAİK/Özyeğin: Cumhurbaşkanımızı 23 Eylül’de 20-25 ABD’li CEO ile bir araya getireceğiz

PAYLAŞ
  • TAİK (Türkiye - ABD İş Konseyi) Başkanı Murat Özyeğin, TAİK'in New York'ta düzenleyeceği yatırımcı konferansı hakkında detayları CNBC-e canlı yayınında paylaştı.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Eylül günü New York'ki Türk Evi'nde 100 Fortune şirketinin 20 ila 25'i arasındaki katılımcısıyla bir araya geleceğini söyleyen Özyeğin, Türkiye ile yoğun bir şekilde çalışan şirketlere bir resepsiyon düzenleyeceklerini belirtti.
  • Özyeğin'in açıklamasına göre 24 Eylül Salı günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Goldman Sachs ev sahipliğindeki konferansa katılacak.
TAİK/Özyeğin: Cumhurbaşkanımızı 23 Eylül’de 20-25 ABD’li CEO ile bir araya getireceğiz

TAİK (Türkiye - ABD İş Konseyi) Başkanı & FİBA Holding Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, CNBC-e canlı yayında Güzem Ertem Yılmaz'ın konuğu oldu. Özyeğin, önümüzdeki hafta New York'taki yoğun gündemden bahsetti.

Özyeğin'in konuşmasına öne çıkanlar şöyle:

"Mayıs ayında ABD-Türkiye Konferansı'nı gerçekleştirdik. Geçen yıllarda ağırlıklı olarak savunma sanayi ekseninde gerçekleştirdiğimiz konferansımızı bu kez dijitalden turizme farklı alanlara kadar çok daha geniş kapsamlı bir şekilde gerçekleştirdik.

Önümüzdeki hafta ise New York'ta yoğun bir gündemimiz var.

Yatırım konferansımızın 15'incisini 23-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bu programımızda ilk gün sayın Cumhurbaşkanımızı 23 Eylül öğlenden sonra Türk Evi'nde 100 Fortune şirketinin 20 ila 25'i arasındaki katılımcısıyla bir araya getireceğiz. Bu toplantıya ayrıca ABD'de ticaret hacmi olan Türk şirketleri de katılacak.

Türkiye'nin öngörülebilirliğinin artmasına paralel, güçlü bir reform ajandasıyla, Türkiye'ye uzun vadeli bakan şirketlerle Sayın Cumhurbaşkanımızı ve kendisine eşlik edecek bakanlarımızı buluşturacağız. Aynı zamanda programımız ertesinde hem bu şirket yöneticilerimizle hem de ABD'li, bu şirketler büyüklüğünde olmayan ama yine Türkiye ile yoğun bir şekilde çalışan şirketlere bir resepsiyonumuz da olacak.

Bununla birlikte Salı sabahı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla Goldman Sachs ev sahipliğinde bu kez portföy yatırımcılarını ağırlayacağız. Burada ayrıca Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katılacak. Kendisi yatırımcılara bir sunum gerçekleştirecek.

Aynı zamanda üç ayrı Türk özel sektör şirketimiz de bir panel kapsamında yatırımcılarla buluşacak.

Birebir toplantılar da yine şirketlerimizi ABD'li şirketlerle organize edeceğiz. ABD'li şirketlerle bosraya kote şirketlerimiz arasında birebir toplantılar olacak.

Çarşamba sabahı da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Alparslan Bayraktar'a Citi ev sahipliğinde bir enerji yuvarlak masası toplantısı organize ediyoruz.

"ABD'nin en büyük üç bankasının olacağını söyleyebilirim"

23 Eylül günü gerçekleştireceğimiz yuvarlak masa toplantısına ABD'nin en büyük 10-15 şirketinden katılımcılar var. Türkiye üzerinden bölgesel açılımlar yapmak isteyen, Türkiye ile birlikte üçüncü ülkelere yatırım yapabilecek sektörler söz konusu. Bunun içinde teknoloji var, ilaç sanayi var, turizm var, savunma sanayi var, finans dünyası var. ABD'nin en büyük üç bankasının olacağını söyleyebilirim. Güçlü bir talep var.

ABD'de enerji konusunda uzmanlarla konuştuğumda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji tarafındaki geldiği noktayı anlattığımda yanlış bir figür verdiğimi sanıyorlar. ABD'de şu an pay yüzde 12. Türkiye bunun 3-4 misli. ABD'de farklı paydaşlarımızla konuştuğumuzda, ABD'nin Türkiye'deki toplam doğrudan kalıcı yatırımları 60 milyar dolar ama son geçtiğimiz yıllarda Türkiye de bu rakamı 2 milyar dolar seviyelerinden 10 milyar dolara ulaştırdı. Bu anlamda Türk şirketlerimiz de ABD'de artık çok farklı bir konumda.

Bana göre en büyük teşvik, öngörülülebilirlik. Şu an ülkemiz çok önemli bir programı ilerletiyor. OVP'nin uygulanması aslında bizim peşinde olmamız gereken en kıymetli teşvik."