SWIFT canlı dijital para birimi işlemlerinin testine 2025'te başlayacak

PAYLAŞ
  • SWIFT, 2024'te tokenleştirilmiş varlıklar ve dijital para birimlerinin canlı işlemlerinin testlerine başlayacağını duyurdu.
  • SWIFT, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) ve tokenleştirilmiş varlıkları entegre etmeyi hedefleyen testlere odaklanarak finansal sistemde önemli bir rol üstleniyor.
SWIFT canlı dijital para birimi işlemlerinin testine 2025'te başlayacak

Bankalararası küresel mesajlaşma ağı SWIFT, önümüzdeki yıl tokenleştirilmiş varlıklar ve dijital para birimlerinin canlı işlemlerinin testlerine başlayacağını duyurdu.

Bankalar ve varlık yöneticileri, geleneksel varlıklar olan tahvilleri "tokenleştirmeyi" birkaç yıldır araştırıyorlar.

Bu tokenleştirme ile genellikle blockchain tabanlı tokenlar kullanarak, temel varlıkların bir hissesini temsil eden dijital birimler sayesinde işlemlerin daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli olabileceği, aracıların devre dışı bırakılabileceği söyleniyor. Ancak şu ana kadar bu girişimler daha geniş pazarda önemli bir ivme kazanamadı.

Dünyadaki merkez bankalarının yaklaşık yüzde 90'ı da tokenleştirilmiş varlıkların ticaretini kolaylaştıran merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) testlerini yapıyor.

Para otoriteleri, bitcoin gibi kripto paraları mümkün kılan teknolojik ilerlemelere ayak uydurmaya çalışıyor.

SWIFT, küresel bankacılıkta kritik rol oynayan bir kuruluş olarak, hem CBDC'ler hem de tokenleştirilmiş varlıklarla ilgili testler yapıyor. Mart ayında, gelişmekte olan CBDC'leri mevcut finansal sisteme bağlayacak yeni bir platform başlatacağını duyurmuştu.

"Sektör, dijital varlığın gerçekten hareket ettiğini görmek istiyor"

SWIFT’in inovasyon başkanı Nick Kerigan, "Şimdi sektörün bu deneme aşamasından çıkıp dijital bir varlığın gerçekten hareket ettiğini ve bunun karşılığında gerçek parayla ödeme alındığını görmek istediğini görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu aşamaya, kontrollü bir şekilde geçiyoruz" dedi.

Potansiyel büyük olsa da pazarın parçalı yapısı süreci yavaşlatıyor. Bankaların kendi iç sistemleri dışında çok az girişim ilerleme kaydedebildi. Benzer şekilde, merkez bankaları sınır ötesi ödemeler için toptan CBDC'leri test ediyor. Ancak bunu küçük gruplar içinde yapıyorlar.

SWIFT’in son girişimi, farklı platformlarda çeşitli dijital varlık türlerini bir araya getiriyor.