Sübvansiyonlar Çin'e yaradı: Otomobil satışlarındaki beş aylık düşüş durdu
- Çin'de binek araç satışları, uygulanan sübvansiyonların etkisiyle eylül ayında yüzde 4,3 arttı.
- Elektrikli araç ve şarj edilebilir hibrit satışları yüzde 50,9 artarak toplam satışların yüzde 52,8'ini oluşturdu.
Çin’in binek araç satışları, eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,3 arttı. Hükümetin sübvansiyonları sayesinde beş aylık düşüş dönemi sona erdi.
Artışın tamamında, temmuz ayında elektrikli araçlar için sunulan sübvansiyonların iki katına çıkması etkili oldu. Yabancı markaların bir zamanlar hakim olduğu Çin pazarında benzinli araç satışları ise düşmeye devam ediyor.
Dünyanın en büyük otomobil pazarında, eylül ayında 2,13 milyon araç satıldı. Bu, bir yıl önceki 2,04 milyonluk satışın üzerindeydi. Çin Binek Araçlar Derneği (CPCA) verilerine göre, yılın ilk dokuz ayında satışlar 2023 seviyelerine göre yüzde 1,9 artış gösterdi.
Elektrikli araçlar ve şarj edilebilir hibritlerin satışları yüzde 50,9 artarak, toplam satışların yüzde 52,8'ini oluşturdu. Plug-in'lerle birlikte elektrikli araçlar, Çin'de benzinli motorlu araç satışlarını üç aydır geçiyor.
Eylül ayında benzinli araç satışları 1 milyonun üzerine çıkarak, ağustos ayına göre 100 binden fazla artış gösterdi. Ancak yine de geçen yıl eylül ayında satılan 1,29 milyon aracın oldukça altında kaldı.
Elektrikli araçlar ve şarj edilebilir hibritler Çin'de 'yeni enerji araçları' olarak sınıflandırılıyor. Bu kategori eylül ayında 1,12 milyon adede ve yılın ilk dokuz ayında 7,13 milyon adede ulaştı.
Küresel elektrikli araç satışları bu yıl yavaşladı ve Çin dışındaki otomobil üreticileri üretimlerini azalttı. Ancak, Çin'deki satışlar, daha eski araçları elektrikli araçlar ve daha yakıt verimli araçlarla değiştiren tüketicilere genişletilen sübvansiyonların etkisiyle arttı.
Tesla, eylül ayında Çin'de 72 binden fazla araç satmayı başardı. Eylül, yıllık bazda yüzde 66'lık bir artışla bu yılın en iyi ayı oldu. ABD merkezli şirket, eylül ayında Çin'de üretilen 16 bin 121 aracı ihraç etti. Bu, bir önceki ayda yapılan 23 binden fazla satışa göre bir düşüş demek.
Çin'deki satışlarının yaklaşık üçte birini Tesla, kendi teşviklerini ekleyerek, sıfır faizli finansman sunarak artırdı.
Çinli elektrikli araç üreticileri BYD, Li Auto ve Xpeng, Eylül ayında en iyi aylarına imza attı. Yılın ilk sekiz ayında Çin'in en çok satan yeni enerji araç üreticileri BYD, Geely ve Tesla oldu.
Çin'in elektrikli araç sübvansiyonları ivmeyi artırdı
Çin hükümeti, temmuz ayında tüketicilerin eski bir aracı hurdaya çıkarması durumunda elektrikli araçla değiştirmeleri için 2 bin 800 dolardan fazla sübvansiyon açıkladı. Böylece, nisan ayında başlatılan sübvansiyon ikiye katlamış oldu. Daha yakıt verimli bir içten yanmalı araç için sunulan sübvansiyon ise 2 bin 100 dolar civarında.
Eylül ayı sonları itibarıyla 1,1 milyon tüketici sübvansiyonlardan yararlanmak üzere kayıt yaptırdı.
CPCA Genel Sekreteri Cui Dongshu, yerel hükümetlerin takas sübvansiyonlarıyla güçlü bir dördüncü çeyrek beklediğini ifade etti.
Ancak, Cumartesi günü Çin Otomobil Üreticileri Derneği (CAAM) tarafından açıklanan araç satış verileri daha iyimser değildi. CAAM verilerine göre, eylül ayında Çin'deki araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 1,7 düştü. Bu verilerin içinde ticari araçlara (kamyonlar dahil) ve binek araçlar yer alıyor.
Ticari araç toptan satışları, ihracat dahil, yüzde 23,5 düştü ve bu, ağustostaki yüzde 12,2'lik düşüşü daha da kötüleştirdi.
Hükümet, dünyanın ikinci en büyük ekonomisini canlandırmak için "önemli ölçüde" borç ihraç edeceğini açıkladı. Maliye Bakanı Lan Foan, büyümeyi hedeflenen yüzde 5 civarına geri döndürmek amacıyla bu adımı atacaklarını belirtti.
Şimdilerde en önemli soru, Çin’in elektrikli araçların satın alınmasını desteklemek için daha fazla teşvik sağlayıp sağlamayacağı.
Maliye Bakanlığı, özel devlet tahvilleri olarak 1 trilyon yuan (140 milyar dolar) ihraç etmeyi planlıyor ve elde edilen gelirlerin bir kısmını tüketici ürünleri takas programı ve iş ekipmanları yükseltmeleri için sübvansiyonları artırmak amacıyla kullanacakları bildirildi.
Araç ihracatı eylül ayında yüzde 22 artarak, yılın ilk dokuz ayında 3,55 milyon araca ulaştı.
Dünyanın en büyük araç ihracatçısı Çin oldu
Çin, geçen yıl Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük araç ihracatçısı oldu. ABD yetkilileri ve diğerleri, Çin'in iç pazarda satabileceğinden daha fazla araç üretme kapasitesinin, geçmişteki sübvansiyonlarla birleştirilmesinin, Çinli elektrikli araç üreticilerine haksız bir avantaj sağladığını savunuyor.
Avrupa Birliği, geçen hafta yapılan bir oylamanın ardından, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 45'e kadar gümrük vergileri uygulamak istiyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uyguladı. Bu da Çin menşeli araçların o pazarlara girmesini etkili bir şekilde engelliyor.