Steve Jobs'un 40 yıl önce 'ChatGPT'yi anlattığı ortaya çıktı

PAYLAŞ
  • Yaklaşık 40 yıl önce bir konferansta konuşan Apple'ın kurucusu Steve Jobs, günümüz ChatGPT yapay zeka teknolojisini daha o yıllarda anlatmıştı.
  • Öngörüleri sadece yapay zeka ile sınırlı olmayan Jobs'un geçen yıllar içinde doğru çıkan birçok tahmini oldu.
Steve Jobs'un 40 yıl önce 'ChatGPT'yi anlattığı ortaya çıktı
Fotoğraf: Reuters

Apple'ın kurucusu Steve Jobs, Macintosh bilgisayarlardan iPhone'a kadar birçok önemli teknolojiyi hayatımıza kattı. Şimdi Apple'ın dümeninde Tim Cook var. Ancak Jobs'un etkileri hala devam ediyor. Kısa süre önce yayımlanan bir video, Jobs'un zamanının ötesinde bir öngörüye sahip olduğunu gösteriyor.

CNBC Make It'te yer alan habere göre, Steve Jobs Arşivi'nin son dijital sergisinde Jobs'un 1983 Uluslararası Tasarım Konferansı'nda yaptığı bir sunumu paylaşıldı.

Konferansa katıldığında 28 yaşında olan Jobs, konuşmasında, gelecekte teknolojinin nasıl gelişeceğini anlatıyor. Konuşmanın ilginç kısmı ise 1983 yılında, yapay zeka destekli sohbet botlarının nasıl çalışacağını anlatıyor olması.

Videoda Jobs, Aristoteles ve Platon gibi filozofların kitaplarını okumaktan keyif aldığını, onlara sorular sorabilmek istediğini ifade ediyor. Önümüzdeki 50 ila 100 yıl içinde, bir kişinin ruhunu, ilkelerini veya dünya görüşünü kapsayabilecek bir makine beklediğini anlatıyor.

Jobs'un tahayyülüne göre bu makine, gerçek hayattaki kişinin vereceği cevaplara benzer yanıtlar üretebilecek:

"Gelecekte yeni bir Aristoteles geldiğinde, belki hayatı boyunca bu makinelerden birini yanında taşıyarak tüm bilgilerini bu makineye girer ve belki kişi öldükten sonra, bu makineye ‘Aristoteles ne derdi?’ diye sorabiliriz."

Aradan geçen yaklaşık 40 yılın ardından bugün dünya Jobs'un öngörüsüne yakın üretken yapay zeka araçlarıyla tanışıyor.

Büyük dil modelleri (LLM'ler) olarak bilinen yapay zeka sohbet botları, geniş veri setleri üzerinde eğitilen ve kelimeler ile konular arasındaki kalıpları ve bağlantıları tanımayı öğrenen bir tür yapay zeka algoritması olarak karşımıza çıkıyor. Botlar, istemleri yorumlayabiliyor ve yeni metin, görüntü veya ses üretebiliyor.

Apple'ın kurucusunun öngörüsüne benzer şekilde, bir LLM Aristoteles'in tüm eserlerini içerebilir ve kullanıcılara Aristoteles'in yanıtlayacağı şekilde cevap verebilir.

Daha ötesi ne zaman gelecek?

Günümüz teknoloji devleri yapay zekanın bir sonraki sınırının peşinde. Bu da insan seviyesinde veya daha üstünde görevleri tamamlayabilen genel yapay zekayı (AGI). Ancak bu noktaya ne zaman ulaşılacağı ise şimdilik bir tartışma konusu.

Norges Bank Investment Management CEO'su Nicolai Tangen ile yaptığı bir X röportajında konuşan Tesla CEO'su Elon Musk, AGI'nin 2026 yılına kadar kullanılabilir hale geleceğini düşünüyor.

Ancak, Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Baidu'nun CEO'su Robin Li, Paris'teki VivaTech konferansında bu noktaya ulaşılmasının yaklaşık 10 yıl süreciğini söyledi.

Steve Jobs’un gerçekleşen öngörüleri

Yapay zeka ile ilgili öngörüsü Jobs'un doğru çıkan ilk öngörüsü değil.

Jobs, 1985 yılında Playboy dergisiyle yaptığı bir röportajda, insanların iş veya ofis dışında serbest zamanlarında bilgisayar kullanacaklarını söyledi ve ekledi "Bilgisayarlar çoğu evde vazgeçilmez olacak."

ABD Nüfus Bürosu'na göre 1984 yılında, ABD'deki hanelerin yüzde 10'undan azı bilgisayara sahipti. Günümüz verilerine göre ise ABD hanelerinin yüzde 95'inden fazlası en az bir tür bilgisayar ürününe sahip.

Playboy röportajında, Jobs ayrıca bilgisayarları kullanarak insanların birbiriyle çevrimiçi olarak bağlantı kurabileceğimizi de öngörmüştü:

"Evde bilgisayar satın almak için en çekici sebep, onu ulusal bir iletişim ağına bağlamaktır."

Bu fikir, Londra doğumlu bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee'nin meslektaşlarıyla bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için 1989'da icat ettiği World Wide Web'i öngördü.

Bu internet versiyonu 1991'de Berners-Lee tarafından yayımlanan tek bir web sitesiyle başlarken, günümüzde dünyada 2 milyara yakın web sitesi var.

Kaynak: cnbce.com