Stellantis yıllık kazanç tahminini düşürdü

PAYLAŞ
  • Stellantis, küresel pazarlardaki zorluklar ve Çinli elektrikli araç üreticilerinin artan rekabeti nedeniyle yıllık kazanç beklentilerini düşürdü. Şirket, büyük miktarda nakit kaybı öngörüyor.
Stellantis yıllık kazanç tahminini düşürdü

Otomotiv devi Stellantis, yıllık kazanç beklentilerini düşürdüğünü açıkladı. Şirket, artan maliyetler ve Çin'den gelen elektrikli araç rekabetinin etkisiyle beklenenden daha fazla nakit tüketeceğini söyledi.

Stellantis’in kar uyarısı, yalnızca bu hafta değil, son dönemde birçok dev markanın zorlandığını gözler önüne seriyor. Daha önce BMW, Mercedes ve Volkswagen gibi Avrupa'nın diğer devleri de küresel ekonomik zorluklar nedeniyle benzer şekilde kazanç tahminlerini düşürdüler. Çinli üreticilerin elektrikli araç pazarında giderek daha fazla söz sahibi olması, Avrupalı ve Amerikan otomobil üreticilerinin kar marjlarını zorluyor.

Stellantis, ABD'deki operasyonlarını yeniden yapılandırma sürecinde artan maliyetlere dikkat çekti.

Şirket, stok seviyelerinin hızla normalleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Kuzey Amerika pazarında 2024 yılı sonuna kadar bayii stoklarını 330 bin adede çekmeyi hedeflediğini belirtti. Bu hedef doğrultusunda şirket, yılın ikinci yarısında Kuzey Amerika'ya araç sevkiyatını 200 binden fazla azaltmayı planlıyor. 2024 ve öncesine ait modeller için ise cazip teşviklerle sunulacak.

Stellantis hisseleri yüzde 14 düştü

Şirket, bu yıl, 5 milyar euro ila 10 milyar euro arasında bir nakit çıkışı öngörüyor. Ayrıca, ayarlanmış işletme kar marjını ise yüzde 5,5 ile yüzde 7 arasında hedefliyor. Küresel satışlardaki beklenmedik düşüş ve ABD’deki maliyet artışlarının yanı sıra Çinli üreticilerin rekabeti, bu gerilemeyi tetikleyen en önemli faktörler arasında.

Stellantis'in hisseleri bu açıklamaların ardından yüzde 14 değer kaybetti.

Stellantis’e bir darbe de ABD’deki hissedarlarından geldi. Şirketin, yükselen stok seviyelerini ve diğer operasyonel zayıflıkları sakladığını iddia eden hissedarlar, geçtiğimiz aylarda Stellantis aleyhine dava açtı. Bu davanın tetikleyici unsuru, şirketin hayal kırıklığı yaratan kazanç raporları ve hisse fiyatındaki sert düşüş oldu.