Stellantis nakit tasarrufu için düğmeye bastı

PAYLAŞ
  • Stellantis, mali durumunu güçlendirmek için 'doghouse' adlı tasarruf yaklaşımını uygulamaya koyarak harcamaları kısıtlamaya çalışıyor.
  • Şirket, UAW sendikası ile anlaşmazlıklar yaşarken, iş gücü yatırımlarına ilişkin eleştirilerle de karşı karşıya.
  • Yıl sonu için nakit akışı tahminlerini önemli ölçüde düşüren Stellantis, araç üretiminde de kısıtlamalara gitmeyi planlıyor.
Stellantis nakit tasarrufu için düğmeye bastı

Otomotiv devi Stellantis, mali durumunu güçlendirmek için harici harcamalar üzerinde daha sıkı sınırlamalar getiren bir tasarruf yaklaşımında bulunmaya başlıyor.

Avrupa merkezli otomobil üreticisi, yakın zaman önce ABD'de Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'na (UAW) karşı federal mahkemede dava açarak, sendikanın yakın zamanda grev tehdidinin asılsız olduğunu savundu.

UAW ile otomobil üreticisi, Stellantis'in geçen yıl vadettiği fabrika yatırımları, özellikle de Illinois'teki kapalı bir tesisin yeniden açılması konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Stellantis Mali İşler Direktörü Natalie Knight, mali ekibine harcamaları kısmak amacıyla dış tedarikçilerden gelen satın alma taleplerini dikkatlice incelemeleri talimatını verdi.

The Wall Street Journal'ın haberine göre Knight'ın gönderdiği e-postada şu sözlere yer veriliyor:

"Daha disiplinli olursak, şirket için büyük tasarruflar sağlayabiliriz."

Knight, bu yönergelerin daha önce de şirket tarafından kullanıldığını belirtti ancak ne zaman uygulandığını söylemedi.

Stellantis, 'doghouse' (köpek kulübesi) denilen bir finansal yönetim stratejisine geçti.

Doghouse, mali disiplin sağlamak ve gereksiz harcamaları önlemek için alınan önlemleri ifade eden bir terim. Terim, 'in the doghouse' deyiminden geliyor. Bu deyim İngilizce'de zor durumda olmak, bir cezayla karşı karşıya olmak gibi anlamlarda kullanılıyor.

Stellantis, 'doghouse' teriminin yeni olmadığını ve geçmişte ekstra inceleme gerektiren projelere atıfta bulunmak için kullanıldığını söyledi.

Şirket, politikanın mevcut satın alma taleplerini, satın alma siparişlerini veya faturaları etkilemeyeceğini belirtti.

Bu hamle, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden birinin kasasını korumak için aldığı artan önlemleri gösteriyor. Şirket, araç üretimini kısmak ve satışları artırmak için promosyonlar sunmak gibi maliyetli adımlar atıyor.

Stellantis'in zor durumu devam ediyor

Mali İşler Direktörü'nün talimatından birkaç gün sonra, Stellantis mali hedeflerini düşürdü ve zorlu bir otomobil piyasasının ve Kuzey Amerika'daki yüksek envanterleri azaltma çabalarının, karı beklenenden daha fazla etkileyeceği konusunda uyardı.

Stellantis ayrıca, temettü ödeme, hisse geri alımı yapma ve işine yeniden yatırım yapma kapasitesini gösteren yakından izlenen bir metrik olan serbest nakit akışı beklentilerini de keskin bir şekilde azalttı.

Otomobil üreticisi, 2024'te yaklaşık 6 milyar ila 11 milyar dolar nakit tüketeceğini ve önceki pozitif nakit akışı tahmininin yerine bu tahminin geldiğini açıkladı.

Beklenmedik nakit çıkışı, geçen yıl milyarlarca dolar nakit üreten şirket için keskin bir geri dönüş oldu. Şirketin yatırımcı ilişkileri başkanı, Pazartesi günü analistlere yaptığı açıklamada, 2024'te "önemli ölçüde negatif" endüstriyel nakit akışına rağmen, yıl sonunda hala sağlıklı bir nakit miktarına sahip olacaklarını söyledi.

Stellantis, UAW'nin, şirketi 2023 iş sözleşmesinde belirtilen iş yaratma yatırımlarından geri adım atmakla suçlaması nedeniyle de baskı altında. UAW Başkanı Shawn Fain, geçen yılki müzakerelerde bu hakkı kazandıklarını belirterek bu planlar nedeniyle grev tehdidinde bulundu.

Perşembe günü açılan federal bir davada, Stellantis, sendikanın yasal dayanağı olmadığını savunarak, sözleşmenin piyasa koşullarına yanıt olarak planları değiştirme esnekliği sağladığını belirtti.

UAW Başkanı Fain, Cuma günü üyelerine yazdığı bir mektupta, davanın "zor durumdaki bir yöneticiden gelen son çaresiz eylemlerden biri" olduğunu söyleyerek, Stellantis CEO'su Carlos Tavares'e atıfta bulundu.

Knight, e-postasında şirketin karşı karşıya olduğu zorlukları ve nakit tasarrufu yapma ihtiyacını vurguladı. Kritik işlevlere hizmet etmeyen harcama taleplerinin reddedilmesi gerektiğini söyledi:

"Bu, 2024, 2025 ve sonrasında en iyi finansal sonuçları sağlamak için köklü önlemler almamız gerektiği anlamına geliyor."

E-posta ayrıca, Tavares'in şirketini ve rakiplerini baskı altına alan elektrikli araçlara geçiş sürecine atıfta bulunarak "Darwinci zamanlar" ifadesini de içeriyor.

ABD'de satılmayan araçlar var

Stellantis'in nakit çıkışı sadece daha düşük kardan değil, aynı zamanda ABD'deki bayilerdeki satılmamış araç fazlalığını azaltma çabalarından da kaynaklanıyor.

Şirket, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar Kuzey Amerika'da araç sevkiyatını 200 bin adet azaltacağını belirtti. Bu hamle, Bernstein analisti Daniel Roeska'nın Perşembe günü müşterilerine yazdığı bir notta tahmin ettiği gibi, kısa vadeli bir nakit kaybına yaklaşık 4,4 milyar dolar neden olabilir.

Şirket, Çarşamba günü üçüncü çeyrekte ABD satışlarının yüzde 20 düştüğünü ve zayıf sonuçların devam ettiğini bildirdi.

Chrysler ve Dodge markalarını da bünyesinde barındıran Stellantis, şişkin envanterlerini azaltmanın, araç üretimini taleple daha iyi eşleştirmek için uzun vadede doğru hamle olduğunu söyledi.

Maliyet azaltma hamleleri, Fiat Chrysler Automobiles ve Fransız PSA Groupe'un 2021'de birleşmesiyle kurulan trans-Atlantik otomobil üreticisinin kazançlı bir dönemini takip ediyor.

Şirket, Tavares'in harcamaları azaltmaya odaklanması sayesinde kuruluşundan bu yana rakiplerinden daha fazla kar elde etti. Bu önlemler son zamanlarda ABD fabrikalarındaki ve maaşlı çalışanlar arasındaki işten çıkarmaları da içeriyor.