SpaceX'in Avrupalı rakibi 160 milyon dolar topladı: "Sadece SpaceX'e güvenemeyiz"
- Exploration Company (TEC), tekrar kullanılabilir Nyx kapsülünün geliştirilmesi için 160 milyon dolar yatırım topladığını açıkladı. Nyx, astronotları ve yükleri uzay istasyonlarına taşımak için kullanılacak.
- TEC, SpaceX ve diğer küresel rakiplere alternatif sunmayı hedefliyor ve Nyx'in ikinci versiyonunu 2025'te fırlatmayı planlıyor.
ABD'li SpaceX'in Avrupalı rakibi Exploration Company (TEC), astronotları ve yükleri uzay istasyonlarına taşımak için tasarlanmış kapsülünün geliştirilmesini desteklemek amacıyla 160 milyon dolar yatırım topladığını açıkladı.
Varlık yatırım firmaları Balderton Capital ve Plural, bu yatırım turunun öncüsü olurken, turda Fransız hükümeti destekli yatırım şirketi French Tech Souveraineté ve Alman hükümeti destekli DeepTech & Climate Fonds de yer aldı.
TEC’in ana ürünü, roketlerden uzaya fırlatılabilen ve astronotlar ile yük taşıyan tekrar kullanılabilir bir kapsül olan Nyx.
Nyx, yükünü teslim ettikten sonra Dünya atmosferine yeniden girip, bir sonraki görev için tekrar kullanılabiliyor.
TEC’in kurucusu ve CEO’su Hélène Huby, CNBC'ye verdiği röportajda, "Bu büyük bir pazar ve her yıl yüzde 10’dan fazla büyüyor çünkü daha fazla ülke astronotlarını uzaya göndermek istiyor ve daha fazla ülke Ay’a gitmek istiyor. Bu nedenle, istasyonlara insan ve yük göndermek için artan bir talep var" dedi.
"Sadece SpaceX'e güvenemeyiz"
Bu pazar segmentinde çok az oyuncu var. En büyük oyunculardan bazıları, Dragon kapsülüne sahip SpaceX ve Çin ile Rusya’daki rakipler.
Huby, sözlerine şöyle devam etti:
"Dedik ki, ‘Tamam, bu kapasiteyi Avrupa’da inşa edelim ki Avrupa kendi kapsülüne sahip olabilsin ve ayrıca dünyanın alternatif bir çözüm ihtiyacı var. Sadece SpaceX’e güvenemeyiz,'"
TEC, şu anda Nyx'in ikinci versiyonunu geliştiriyor ve bunu gelecek yıl fırlatmayı, ardından 2028'de nihai versiyonu piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu model, Avrupa Uzay Ajansı tarafından kısmen finanse edilecek.
Huby, şirketin kapsülünü kullanmak için 800 milyon dolarlık sözleşmeler imzaladığını belirtti. Bu sözleşmeler arasında, yeni bir uzay istasyonu tasarlayan Starlab ve Axiom Space gibi şirketlerle yapılan görev sözleşmeleri yer alıyor.
Çin, ABD ve Hindistan gibi ülkeler arasında uzayda artan bir etkinlik var. En iddialı projelerden biri, Ay yörüngesinde dönecek ilk uzay istasyonu olacak olan NASA liderliğindeki Gateway projesi.
Huby, TEC’in, uzayda kaldıktan sonra yükleri Dünya'ya geri getirmek için gerekli teknolojinin geliştirilmesinde önemli bir oyuncu olacağını öngörüyor.