SpaceX uzayda yürüyen ilk şirket olmak istiyor

PAYLAŞ
  • Milyarder Jared Isaacman liderliğindeki dört kişilik mürettebat, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle Polaris Dawn görevine gidiyor. Bu, SpaceX'in ilk ticari uzay yürüyüşü denemesi olacak.
SpaceX uzayda yürüyen ilk şirket olmak istiyor
Fotoğraf: Reuters

SpaceX'in Polaris Dawn olarak adlandırılan beş günlük uzay misyonu için geri sayım başladı. Mürettebatı taşıyacak olan Falcon 9 roketinin 27 Ağustos günü fırlatılması hedefleniyor. Bu görevde mürettebat, Dünya'dan 1.400 kilometre uzaya gidecek. Yani, herhangi bir insanın ulaştığı en uzak noktaya.

Mürettebat üyelerinden ikisinin SpaceX Dragon kapsülünün dışına çıkacağı uzay yürüyüşü, Dünya'nın üzerinde 700 kilometre yükseklikte gerçekleşecek.

Polaris Dawn mürettebatında Shift4 CEO'su Jared Isaacman, emekli Hava Kuvvetleri Teğmen Albay Scott ve SpaceX mühendisleri Sarah Gillis ve Anna Menon yer alıyor. Menon ekipte tıbbi görevli olarak da görev yapacak.

Uçuş sırasında yalnızca iki mürettebat üyesi uzay aracından ayrılacak olsa da Dragon kapsülünün hava kilidi olmadığı için tamamı uzay boşluğuna maruz kalacak.

Bu, SpaceX'in yeni Uzay Yürüyüşü (Extravehicular Activity) uzay giysilerinin, tüm Polaris Dawn mürettebatının güvenliğini sağlamak için giymek zorunda kalacağı kritik bir test olarak biliniyor.

Menon, görev öncesinde Florida Today'e verdiği bir röportajda, giysilerin yerde kapsamlı testlerden geçtiğini ve performanslarına güvendiğini söyledi.

Polaris Dawn ayrıca Starlink lazer tabanlı iletişimleri ilk kez uzayda test edecek ve uzay uçuşunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak için veri toplayacak.

Görev, birkaç yıllık bir süreçten sonra gerçekleşiyor. Planlar üç Polaris uzay uçuşunun gerçekleştirilmesi yönünde.