'Siyah Kuğu' yazarı Nassim Taleb'e göre ABD piyasaları potansiyel çöküş tehlikesiyle karşı karşıya

PAYLAŞ
  • Siyah Kuğu kitabının yazarı ünlü ekonomist Taleb, piyasaların son 20-30 yıllık dönemdeki en kırılgan yapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Taleb, piyasalarda birikmiş pek çok riskin olduğunu ve bunların özellikle uzun süredir artan hisse senedi fiyatlarının ardındaki tehlikelerle birleştiğini belirtti.
  • Hisse senetlerinde yaşanan yükselişin bir balon olabileceğini ifade eden Taleb, bu yükselişin büyük ölçüde yapay zeka temelli küçük bir grup şirketle sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.
  • Piyasa çöküşlerinin en beklenmedik anda gerçekleştiğini söyleyen Taleb, yatırımcıların genellikle ilk aşamada tedbir aldığını ancak daha sonra rehavete kapıldığını, bu durumun da piyasaları en kırılgan noktaya getirdiğini dile getirdi.
'Siyah Kuğu' yazarı Nassim Taleb'e göre ABD piyasaları potansiyel çöküş tehlikesiyle karşı karşıya

ABD ekonomisinin ve hisse senetlerinin mevcut durumu hakkında endişe yaratan yorumlar gündemde. Ünlü ekonomist, risk uzmanı ve alanında oldukça saygın bir eser olarak görülen 'Siyah Kuğu (Black Swan) kitabının yazarı Nassim Taleb, son dönemde piyasa hakkında yaptığı değerlendirmelerde özellikle potansiyel bir piyasa çöküşüne odaklanıyor. Taleb, bu kez ABD’nin son yıllarda karşı karşıya olduğu en istikrarsız yatırım ortamlarından birinde olduğunu vurguluyor.

Taleb'in piyasa endişeleri

Market Insider tarafından aktarılana göre, verdiği bir röportajda Taleb, piyasaların son 20-30 yıllık dönemdeki en kırılgan yapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Universa Investments şirketinin de danışmanı olan Taleb, piyasalarda birikmiş pek çok riskin olduğunu ve bunların özellikle uzun süredir artan hisse senedi fiyatlarının ardındaki tehlikelerle birleştiğini belirtti. Hisse senetlerinde yaşanan yükselişin bir balon olabileceğini ifade eden Taleb, bu yükselişin büyük ölçüde yapay zeka temelli küçük bir grup şirketle sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Ancak ünlü ekonomist bu şirketlerin uzun vadede en yüksek büyüme potansiyeline sahip olup olmadığının belirsiz olduğunu vurguladı.

Taleb, dot-com balonunda da benzer bir durum yaşandığını hatırlatarak, yapay zekanın en iyi yatırım fırsatı olabileceğini ancak bu firmaların bunu sağlayıp sağlayamayacağı konusunda şüpheleri olduğunu belirtti.

ABD ekonomisinin kırılganlığı

ABD ekonomisinin de kafa karıştırıcı bir görünüm sergilediğini söyleyen Taleb, bazı sektörlerde aşırı ısınma yaşanıp yaşanmadığının belirsiz olduğunu ifade etti. Dünya ekonomilerinin pandemiden sonra daha da küreselleştiğine ve bu durumun yabancı şokların yayılma olasılığını artırdığına dikkat çeken Taleb, bunun yatırım ortamını daha da karmaşık hale getirdiğini vurguladı.

Taleb, ABD'nin aşırı borçlanmasının da büyük bir sorun olduğunu belirtti. Eylül ayı sonunda borç-GSYİH oranının yüzde 124’e ulaştığını söyleyen Taleb, bu seviyedeki yüksek borcun dışsal bir şokla birleşmesi halinde ekonomiyi bir "ölüm sarmalına" sürükleyebileceği konusunda uyardı. Taleb'in geçmişte de bu tür bir borçlanmanın olası bir piyasa çöküşü ile tehlikeli bir kombinasyon yaratabileceğini öngördüğü biliniyor.

Diğer taraftan, Taleb yatırımcıların düşük faiz oranlarının hakim olduğu bir dönemden çıktığını ve bu durumun da risk algısını değiştirdiğini belirtti. Yatırımcıların muhafazakar varlıklardan uzaklaşma eğiliminde olduğunu söyleyen Taleb, bu risk alma tutumunun yatırımcıları daha savunmasız bir duruma getirebileceğini savundu. Piyasa çöküşlerinin en beklenmedik anda gerçekleştiğini söyleyen Taleb, yatırımcıların genellikle ilk aşamada tedbir aldığını ancak daha sonra rehavete kapıldığını, bu durumun da piyasaları en kırılgan noktaya getirdiğini dile getirdi.