Şimşek: Dezenflasyonla büyüme yükselecek

PAYLAŞ
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa vadede temel hedefin fiyat istikrarı olduğunu belirterek, "Enflasyonu düşük tek hanelere indirip orada tutup fiyat istikrarını sağlamamız lazım. Türkiye'nin önü açık, dezenflasyonla birlikte büyüme yükselecektir" dedi.
Şimşek: Dezenflasyonla büyüme yükselecek

Ekonomide 2025-2027 yıllarına ilişkin rotasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıkladı.

OVP'de enflasyon tahminleri yükseltilirken, büyüme öngörüleri aşağı çekildi. OVP'ye göre enflasyonun 2026'da tek haneye inmesi bekleniyor.

OVP'nin açıklandığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı.

Şimşek toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Kısa vadede temel hedefimiz fiyat istikrarı, enflasyonun düşürülmesidir. Bu olmadan sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayamayız. Enflasyonu düşük tek hanelere indirip orada tutup fiyat istikrarını sağlamamız lazım. Bu nedenle önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Türkiye'nin önü açık, dezenflasyonla birlikte Türkiye'de büyüme yükselecektir. Enflasyonu tek haneye düşürmek yüksek büyüme için olmazsa olmaz. 2025'te negatif bir mali etki söz konusu. Bütçe açığını azaltıyoruz. Bu aslında dezenflasyona güçlü destek demek. Gelirler politikası da daha destekleyici olacak. Maliye politikası dezenflasyona çok güçlü destek vereceğini ifade etmek istiyorum. Kısa vadede hedefimiz önce fiyat istikrarı ve kalıcı refah artışı ve bunun daha adil dağılımı."

"Vergi adaleti için çalışmalara devam edeceğiz"

Vergiyle ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, "Bu yıl çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi getirdik. Yurt içi yüzde 10 vergi getirdik. Bunun etkilerini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Vergide adaleti sağlamaya yönelik bir çaba var. Muhalefet yükü vatandaş çekiyor diye söylem içinde. Gerçekler bununla tutarlı değil. Vergide adaleti sağlamaya yönelik bazı istisnaların gözden geçirilmesi konusunda çalışmalara devam edeceğiz. Burada en önemli kayıt dışılıkla mücadeledir. Son çıkan vergi paketinde çok önemli düzenlemeler var" dedi.