Sıcaklık artıyor, bütçeler eriyor: Afrika'da iklim krizi

PAYLAŞ
  • Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, Afrika ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadelede bütçelerinin yüzde 9'una kadarını harcarken, sıcaklıklar küresel ortalamadan daha hızlı artıyor.
  • Bu durum, kıtada ekonomik kayıplara ve uyum maliyetlerinin yıllık 30-50 milyar dolara ulaşmasına yol açıyor. Ancak, Afrika'nın iklim projelerine ayrılan fonları hala global iklim finansmanının yüzde 1'inden azını oluşturuyor.
Sıcaklık artıyor, bütçeler eriyor: Afrika'da iklim krizi
Fotoğraf: Reuters

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı yeni bir rapora göre, iklim değişikliğinin artan zararları Afrika'daki birçok ülkeyi bütçelerinin yüzde 9'una kadarını aşırı hava olaylarıyla mücadele etmek için harcamaya zorluyor.

Afrika'da 2023 yılına dair iklim durumunu ele alan raporda, kıtanın sera gazı emisyonlarının diğer kıtalara göre oldukça düşük olmasına rağmen, sıcaklıkların küresel ortalamadan daha hızlı arttığı vurgulandı.

Raporda, Afrika ülkelerinin ölümcül sıcak hava dalgaları, şiddetli yağmurlar, seller, kasırgalar ve uzun süreli kuraklıklarla mücadele ederken gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2 ila yüzde 5'ini kaybettikleri belirtildi.

Sahra Altı Afrika'da iklim değişikliğine uyum sağlamanın önümüzdeki on yıl boyunca yıllık 30 milyar ila 50 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşabileceği tahmin ediliyor.

WMO, ülkeleri meteorolojik ve hidrolik hizmetlere yapılan yatırımları hızlandırmaya ve hayat kurtaracak erken uyarı sistemlerini devreye sokmaya çağırdı. Ancak, Afrika'nın 54 ülkesinde iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum projelerine ayrılan fonların artmasına rağmen, hükümet yetkililerine göre bu fonlar hala küresel yıllık iklim finansmanının yüzde 1'inden azını oluşturuyor.