Sendikalardan Meclis’e çıkarma: "Asgari ücret bir haftalık bile değil"
- Türk-İş, Hak-İş, DİSK başkanları gelir vergisi dilimlerinde değişiklik talebi ile TBMM'de siyasi partileri ziyaret ediyor.
- Sendikalar hazırladığı ortak metinde, gelir vergisi tarifesinin her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi talep edildi.
- Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücret bir haftalık ücret bile değil” açıklaması yaptı.
Türk-İş, Hak-İş, DİSK Başkanları ‘vergide adalet’ ve düşük ücretler gündemleriyle Meclis’te ziyaretlere başladı. Sendikalar gelir vergisi oranlarının asgari ücretle uyumlu hale getirilmesi ve temel harcamalardan alınan vergilerin düşürülmesini talep etti.
“12 ay kazandığımızın iki ayı vergiye gidiyor”
Tüm partilerin grup başkanvekilleriyle görüşecek olan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le de bir araya geldi. Sendika başkanları “Vergide adalet” gündemiyle başladığı Meclis ziyaretleri kapsamında CHP lideri Özgür Özel ile görüştü. Ergün Atalay, “Asgari ücret bir haftalık ücret bile değil” dedi.
Vergi ana problem
Üç başkan Özel görüşmesinden sonra yaptıkları açıklamada ziyaret programına ilişkin bilgi verdi. Ülkeyi yönetenlerin sıkıntıları duymasını talep ettiklerini belirten Türk-İş Başkanı Atalay, “Ana problemlerimizden bir tanesi vergi. Ocak ayında aldığımızı aralık ayında almıyoruz. Tabiri caizse 12 ay kazandığımızın iki ayı vergiye gidiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil, bir an evvel bu değişmesi lazım. İnsanların dayanma gücü kalmadı” diye konuştu. Hak-İş Başkanı Arslan da “Verileri doğru kullanarak, yüksek enflasyonu dikkate alarak bir çalışma yapılmasını daha sağlıklı buluyoruz” dedi. Atalay, asgari ücrete gelecek zammın hedeflenen enflasyon oranına göre belirlenmesi planı içinse “Kabul edilecek bir tarafı yok" dedi.
Yarın da devam edecek
Bugün CHP ve DEM Parti grup başkanvekilleriyle bir araya gelen üç konfederasyonun başkanları yarın da MHP, AK Parti, Saadet-Gelecek, İYİ Parti grup başkan ve başkanvekilleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş ile bir araya gelecek.
"Gelir vergisi dilimi güncellensin"
Sendikalar hazırladığı ortak metinde de, gelir vergisi tarifesinin her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi talep edildi. Ayrıca, ücretli çalışanların ailesiyle birlikte yaşamlarını sürdürebilmeleri için eğitim, sağlık, kira, ulaşım gibi temel ve zorunlu harcamalarının gelir vergisinden muaf tutulmasını da istedi.
Açıklamada, şu mesajlar verildi:
"Geçmiş yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçi, günümüzde Mart ayında ikinci vergi dilimine giriyor. Gelir vergisi tarifesinde 2002 yılı temel alınarak her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi sağlanmalı ve birinci dilim asgari ücretin 14 katından az olmamalıdır. Diğer dilimler de bu tutar esas alınarak yeniden düzenlenmelidir.
"Muafiyet devam etmeli"
Ücretlerin, asgari ücret tutarındaki kısmının vergiden muaf tutulması uygulamasına devam edilmeli, ancak asgari ücret istisnası işçilerin kaybına yol açan vergiden indirim değil matrahtan indirim yoluyla olmalıdır. Vergi matrahı, eskiden olduğu gibi- ücretli çalışanların lehine farklılaşmalı, ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır. Vergi sistemi, aile yükümlülükleri esas alınarak farklılaştırılmalıdır."