Seçimlere 1 ay kaldı: Çekişmeli eyaletlerde Harris mi Trump mı önde?

PAYLAŞ
Seçimlere 1 ay kaldı: Çekişmeli eyaletlerde Harris mi Trump mı önde?

Seçim gününe bir ay kala, anketler büyük bir çekişmeye işaret ediyor. Başkan Yardımcısı Harris, ulusal çapta küçük bir farkla önde olsa da, kilit eyaletlerde yarış oldukça yakın. The Hill ve Decision Desk HQ (DDHQ) verilerine göre, Harris, eski Başkan Trump’a karşı 3.4 puan farkla önde görünüyor. Ancak bu avantaj, kilit eyaletlerde daralmış durumda.

Yedi kritik eyaletten Harris dört eyalette öndeyken, Trump üç eyalette lider durumda. Fakat bu eyaletlerin hiçbirinde adaylardan biri 2 puandan fazla farkla önde değil. Beş eyalette önde olan adayın farkı 1 puandan az. Kampanyalar, destekçilerini sandığa çekmek ve kararsız seçmenleri kazanmak için son haftalarda yoğun bir mücadeleye girecek.

Trump ve Harris kampanyaları arasında finansal yarış

Trump’ın kampanyası ve ona bağlı komiteler, Ekim ayına 283 milyon dolar nakit ile başlarken, Harris kampanyası Eylül ayı bağış toplama verilerini henüz açıklamadı. Bloomberg'e göre, Harris ekibi Eylül ayında Trump’ın 72 milyon dolarlık harcamasına karşılık 192 milyon dolar harcadı. Bu finansal üstünlük, özellikle TV reklamlarında Harris’e avantaj sağlayabilir.

Kilit eyaletlerde son durum:

Arizona

Arizona’da Trump, The Hill/DDHQ ortalamasına göre sekiz onda bir puan farkla önde. Göçmenlik konusu, sınır hattına komşu olan bu eyalette Trump’ın en güçlü savunma alanlarından biri. Emerson College ve HighGround anketleri, eyalette başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor.

Georgia

Trump, 2020’de Biden’ın çok az farkla kazandığı Georgia’da yedi onda bir puan farkla önde. Biden’ın 1992’den bu yana eyaleti kazanan ilk Demokrat olması, Harris’in burada da zorlu bir yarışla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Eyalette Afrikalı Amerikalı seçmenlerin katılımı büyük önem taşıyor.

Michigan

Harris, Michigan’da sadece iki onda bir puan farkla önde. Ancak eyalette yaklaşık 200.000 Arap Amerikalı yaşıyor ve Orta Doğu’daki kriz, bu seçmen kitlesi üzerinde etkili olabilir. Bu durum, Harris için olumsuz bir tablo çizebilir.

Nevada

Nevada’da Harris, The Hill/DDHQ ortalamasına göre 2 puan farkla önde. Eyalet, son yıllarda Demokrat eğilim gösterse de yarış yine de kritik. Harris, konaklama sektörü çalışanları arasında popüler olan politikalarla bu eyalette güçlü bir destek alıyor.

Kuzey Karolina

Harris, Kuzey Karolina’da sadece sekiz onda bir puan farkla geride. Siyah Amerikalılar ve üniversite mezunları arasındaki destek, Harris’in buradaki şansını artırabilir. Nüfus sayımı verilerine göre, eyalette üniversite mezunlarının oranı diğer kilit eyaletlere göre daha yüksek.

Pensilvanya

Pensilvanya, 19 seçim kurulu oyuna sahip olması nedeniyle kritik bir eyalet. Harris, burada sekiz onda bir puan farkla önde. Hem Harris hem de Trump, bu eyalette yoğun bir kampanya yürütüyor.

Wisconsin

Harris, Wisconsin’de 1.3 puan farkla önde, ancak eyaletteki anketler güvenilir olmayabilir. 2016 ve 2020 seçimlerinde anketlerin yanıltıcı sonuçlar verdiği biliniyor. Wisconsin, kürtaj meselesi nedeniyle Demokratlar için avantajlı olabilir.

Kaynak: cnbce.com