SEC, Ripple davasındaki kararı temyize götürüyor

PAYLAŞ
  • ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP tokeninin menkul kıymet sayılmadığına dair mahkeme kararını temyize götürüyor.
  • SEC, Ripple Labs'in halka açık borsalarda yaptığı satışların yatırımcı koruma yasalarına tabi olmadığını savunan kararı gözden geçirtmek istiyor.
  • Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, SEC'in temyizini "yanlış yönlendirilmiş" olarak nitelendirdi.
SEC, Ripple davasındaki kararı temyize götürüyor

Temmuz 2023'te ABD Bölge Yargıcı Analisa Torres, Ripple'ın kripto para birimi XRP'nin menkul kıymet olmadığına karar vermişti. Bir süredir ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), bu kararar itiraz etmesi bekleniyordu.

SEC, Ripple Labs'in XRP tokeni ile ilgili mahkeme kararına itiraz edeceğini açıkladı. Komisyon, Manhattan'daki 2. Temyiz Mahkemesi'nden, Temmuz 2023'te ABD Bölge Yargıcı Analisa Torres tarafından verilen ve XRP tokeninin halka açık borsalarda menkul kıymet olarak değerlendirilmediğine hükmeden kararı gözden geçirmesini talep edecek.

Torres'in bu kararı, Ripple'ın halka açık borsalarda yaptığı yaklaşık 757 milyon dolarlık XRP satışının SEC'in uyguladığı yatırımcı koruma yasalarına tabi olmadığını ortaya koymuştu. SEC’in bu kararı temyize götürmesi, kripto para piyasalarının düzenlenmesi üzerindeki etkileri nedeniyle önemli bir adım olarak görülüyor. Eğer mahkeme, SEC’in düzenleyici yetkisini kısıtlayıcı bir karar verirse, bu durum kripto para borsası Coinbase ve benzeri diğer platformların denetimini zorlaştırabilir.

Ripple davasında şirkete 125 milyon dolar ceza kesilmişti

SEC, Ripple’ın kurumsal yatırımcılara yaptığı 728 milyon dolarlık XRP satışının ise menkul kıymet yasalarına uygun olması gerektiği yönünde kısmi bir zafer kazandı. Ağustos ayında Ripple’a 125 milyon dolar para cezası kesen Torres, bu cezayı temyiz süreci boyunca askıya aldı. SEC, başlangıçta 2 milyar dolarlık bir ceza talep etmişti.

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, SEC’in itiraz kararını yanlış yönlendirilmiş olarak nitelendirdi.

Garlinghouse, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, XRP'nin menkul kıymet olarak değerlendirilmemesinin halen yürürlükte olduğunu vurgulayarak, "Mahkemede ne kadar gerekiyorsa o kadar savaşacağız" dedi.