Sanal bebek furyası tekrar canlanıyor

PAYLAŞ
  • 90'lı yılların popüler oyuncağı sanal bebek, 2020'lerde yeniden popüler olmaya başladı. Geliştirici şirket satışların ikiye katladığını söylüyor.
  • Yeni nesil sanal bebekleri kullananlar 'çocukluk anılarının canlandığını' ifade ediyor.
Sanal bebek furyası tekrar canlanıyor

Bir dönemin ikonik oyuncağı Tamagotchi ya da bilinen adıyla sanal bebek, tekrar sahneye çıkıyor. Tamagotchi’nin geliştiricisi Bandai Namco’nun verdiği bilgilere göre, 2022 ile 2023 yılları arasında markanın sanal bebek satışları küresel olarak iki kattan fazla arttı.

Günümüz teknolojisiyle yenilenen sanal bebekler, 90’ların orijinal tasarımına hala sadık. Hala parlak renkli, yumurta şeklindeki yapısıyla ve küçük dijital ekranıyla geliyor. Ancak bu sefer oyuncak, Wi-Fi bağlantısı kurma, arkadaşlarla etkileşimde bulunma ve farklı öğeler indirme gibi birçok yeni özelliklere sahip.

Bandai Namco'nun marka yöneticisi Priya Jadeja, bu yeniliklerin eski modellerde yaşanan yorgunluk hissini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Tamagotchi, 2019'da İngiltere'de resmi olarak yeniden piyasaya sürüldü ve o zamandan beri büyümeye devam ediyor. İlginç bir şekilde, ürün sadece milenyum kuşağına değil, aynı zamanda bu tür cihazlarla ilk kez tanışan genç nesle de hitap ediyor.

1996'da Japonya'da, Mayıs 1997'de diğer ülkelerde satışa sunulan Tamagotchi, 1990'ların ve 2000'lerin başlarındaki en büyük oyuncak akımlarından biri haline geldi. Verilere göre 2010 itibarıyla dünya çapında 76 milyondan fazla Tamagotchi satıldı. 2023 yılına geldiğinde bu miktar 90 milyonun üzerine çıktı.

Sanal bebek furyası tekrar canlanıyor - Resim : 1

Sanal bebek denince akla ilk olarak Tamagotchi gelse de piyasada birçok farklı sanal evcil hayvan var. BBC’ye göre Hatchimals tarafından üretilen Bitzee, esnek ekranıyla dokunuşlara yanıt verirken, Punirunes isimli başka bir oyuncak, sanal evcil hayvanı ekranda okşamak için parmağınızı oyuncağın içine yerleştirme gibi dikkat çeken bir özellik sunuyor.

Sanal bebek geçmişe götürüyor

Son yıllarda retro ürünlere olan ilgi arttı. Tamagotchi'nin yeniden canlanmasında da nostalji büyük bir rol oynuyor.

YouTube'da Emmalution olarak bilinen Emma, çocukken arkadaşlarıyla Tamagotchi oynadığı günleri özlediğini belirterek, geçen yıl modern bir versiyonunu satın aldığını söylüyor. O günden bu yana Tamagotchi koleksiyonu yapmaya başlayan Emma, "Kaçırdığım şeyleri keşfetmeye başladım" diyor.

YouTube'da Lost in Translationmon olarak tanınan Koby ise Tamagotchi ve Digimon sanal evcil hayvanlarıyla oynamanın, çocukluk anılarını canlandırdığını ifade ediyor. Ayrıca, çevrimiçi platformlarda fotoğraf ve hikayeler paylaşarak, bu oyuncaklar etrafında gelişen topluluğun da keyfini çıkarıyor.

Emma, Tamagotchi ile ilgilenmesinin bir diğer önemli nedenini ise kaçış olarak tanımlıyor: "Ara sıra küçük piksel evcil hayvanıma bakmak, ona yemek vermek ya da küçük bir oyun oynamak, her şeyi bir anlığına unutmamı sağlıyor.”