Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: BRICS, küresel ekonomik büyümenin ana motoru olacak

PAYLAŞ
  • Putin, BRICS ülkelerinin, Batı'ya karşı güçlü bir ekonomik denge unsuru olarak küresel ekonomideki etkisini artıracağını ve büyümenin ana motoru olacağını belirtti.
  • Kazan’da 22-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek BRICS zirvesinde, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderlerinin katılımı doğrulandı.
  • Putin, BRICS’in ekonomik egemenlik kazanacağını ve ABD dolarının küresel finans üzerindeki etkisini azaltmak için diğer ülkelerle iş birliği yapılacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: BRICS, küresel ekonomik büyümenin ana motoru olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS grubunun önümüzdeki yıllarda küresel ekonomik büyümenin büyük bir bölümünü sağlayacağını belirtti. Putin, BRICS ülkelerinin boyutları ve gelişmiş Batı ülkelerine kıyasla daha hızlı büyümeleri sayesinde bu rolü üstleneceğini vurguladı.

BRICS zirvesi Kazan’da toplanıyor

Putin, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da yapılacak olan BRICS zirvesine ev sahipliği yapacak. BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan grup; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla genişletildi. Putin, bu grubun, küresel siyasette ve ticarette Batı’ya güçlü bir karşı denge olarak şekilleneceğini umuyor.

Moskova’da düzenlenen BRICS iş forumunda yetkililere ve iş insanlarına seslenen Putin, “Birliğimizdeki ülkeler, küresel ekonomik büyümenin ana itici güçleridir. Görülebilir gelecekte, BRICS küresel GSYİH'deki ana artışı sağlayacak,” dedi.

Ekonomik egemenlik vurgusu

Putin ayrıca, BRICS ülkelerinin ekonomik büyümelerinin giderek daha az dış etkilerden veya müdahalelerden etkileneceğini belirtti. “Bu, esasen ekonomik egemenliktir,” diye ekledi.

Putin, BRICS zirvesini, Batı'nın Ukrayna’daki eylemleri nedeniyle Rusya’yı izole etme çabalarının başarısız olduğunun kanıtı olarak sunmayı amaçlıyor. Rusya, diğer ülkeleri, küresel finans sistemini yeniden düzenlemek ve ABD dolarının küresel egemenliğini sonlandırmak için birlikte çalışmaya davet ediyor.

Katılım genişliyor

Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Cuma günü yaptıkları açıklamalarda, liderlerinin Kazan'daki zirveye katılacaklarını doğruladı. Bu zirve, Rusya'nın uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek ve BRICS’in küresel ekonomideki etkisini artırmak amacıyla kritik bir önem taşıyor.

Kaynak: cnbce.com