Renault ilk yarıda beklentileri aştı

PAYLAŞ
  • Renault, ilk yarıda net karını 1.4 milyar euro olarak açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde bu miktar 2.1 milyar euro seviyesindeydi. Bu düşüşün büyük bir kısmı ortak şirket Nissan'daki hisse satışından kaynaklandı.
Renault ilk yarıda beklentileri aştı
Fotoğraf: Reuters

Fransız otomobil üreticisi Renault'un satış hacmi, 2023 yılının ilk yarısına göre, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 1.9 arttı. Şirket, Avrupa'daki hibrit modellerin güçlü bir performans sergilediğini söyledi. Ayrıca yükselişte fiyatlandırma stratejisinin ve yeni araç lansmanlarının etkili olduğu da belirtildi.

Renault, yılın ilk yarısında yüzde 8.1'lik bir işletme marjı elde etti. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 7.6'lık marjdan daha yüksek. Analistlerin beklentisi ise yüzde 7.9'luk marj gelmesiydi. Şirket, analistlerin beklentilerini aşmış oldu.

Renault, 2030 yılına kadar çift haneli işletme marjı hedefliyor ve bu yıl için en az yüzde 7.4'lük bir işletme marjı tahmininde bulundu.

Renault Mali İşler Müdürü Thierry Pieton, bir basın toplantısında, çift haneli marj hedefine 2030'dan önce ulaşma olasılığı hakkında yorum yapmaktan kaçındı ancak şirketin belirlediği plandan önde olduğunu vurguladı. Şirket, dört yıl üst üste azalan satışların ardından geçen yıl büyümeye geri döndü.

Şirket, bu yıl on yeni lansmanın kazanılan ivmeyi sürdüreceğini umuyor.

Renault, on yılın sonunda tamamen elektrikli araçlara geçiş yapma planları doğrultusunda elektrikli araçlara büyük önem veriyor. Ancak, CEO Luca de Meo, Avrupa Birliği'nin 2035 yılında içten yanmalı motorlu araçları yasaklama planına biraz daha esneklik çağrısında bulundu.

AB'de elektriklilere olan talep yavaşladı

Avrupa'da elektrikli araçlara olan talep keskin bir şekilde yavaşladı. AB'nin ticaret birliğinin verilerine göre yılın ilk yarısında satışlar sadece yüzde 1.3 arttı.

Otomobil üreticileri, daha uygun fiyatlı ve daha pratik hibrit modellere olan güçlü talebi göz önünde bulundurarak, bu modellere odaklanıyor. Renault, yeni hibrit modellerini tanıttı ve bu yönde çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Renault, yılın ilk yarısında 26.96 milyar euro (29.26 milyar dolar) gelir elde etti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 artış demek.

Şirket, şu anda 2.6 aylık ileriye dönük satışlara eşdeğer güçlü bir sipariş defterine sahip olduğunu bildirdi. Ancak, ilk yarıda net kar 1.4 milyar euro olarak açıklandı. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki 2.1 milyar eurodan daha düşüktü.

Bu düşüşün büyük kısmı, ortak şirket Nissan'daki hisse satışından kaynaklanan 440 milyon euro zarar ve 123 milyon dolarlık yeniden yapılandırma masraflarından kaynaklandı.