Rekor kırıldı: Çin'in elektrikli ilgisi diğerlerini geçti
- Elektrikli araç benimsenmesi dünya genelinde yavaşlarken Çin, yoluna hız kesmeden devam ediyor. Temmuz ayında Çin'de satılan binek otomobillerin yarısından fazlası ya elektrikli ya da hibrit oldu.
Dünyanın en büyük otomotiv pazarı Çin, elektrikli araç benimsenmesinde Batılı ülkelerin önünde. Batı'da elektrikli ve hibrit gibi yeni nesil motor teknolojisine sahip araçların satışları yavaşlarken, Çin'de ilgi devam ediyor. Temmuz ayında Çin'de satılan araçların yarısı ya saf elektrikli ya da plug-in hibrit olarak kayıtlara geçti.
Çin Binek Araç Birliği'nden (CPCA) alınan verilere göre, yeni enerji araçları (NEV) olarak adlandırılan bu araçların satışı, bir yıl öncesine göre yüzde 37 arttı. Toplam araç satışlarının yüzde 50,7'sini NEV'ler oluşturdu ki bu, NEV'ler adına ülkede bir rekor.
Daha önceki aylarda diğer yakıt tipindeki araçların satılma oranı, NEV'lere göre daha yüksekti. Temmuz ise ülke için bir dönüm noktası oldu.
Üç yıl önce Çin'de NEV satışları, toplam araç satışlarının sadece yüzde 7'sini oluşturuyordu. Ancak ülkenin elektrikli araç tedarik zincirlerine yaptığı büyük yatırımlar, yerli elektrikli araç endüstrisinin büyümesini hızlandırdı. Böylece Çinli üreticiler, birçok yabancı markanın önüne geçti.
Örneğin, ABD'de elektrikli ve hibrit araç satışlarının payı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 18'e ulaştı.
Çin'de NEV'lerin büyüme hızı, Haziran ayında yüzde 28,6'lık bir artıştan sonra hız kazandı.
Saf elektrikli araç satışları, Haziran ayındaki yüzde 9,9'luk büyümeden yüzde 14,3'lük bir artışla temmuz ayında yükseldi.
Çin'de yerli otomobil satışları düştü
NEV satışlarındaki güçlü büyüme, BYD ve Li Auto gibi bazı yerli markaların temmuz ayında yeni aylık satış rekorları kırmasına yardımcı oldu. Ancak, genel yerli otomobil satışları yüzde 3,1 düşerek art arda dördüncü ayda da düşüş gösterdi. Bu da tüketici güveninin zayıf olduğunu ve emlak sektöründeki uzun süreli krizle birlikte ekonominin momentum kazanmada zorlandığını gösteriyor.
Otomotiv pazarındaki zayıflığın ardından Çin'in devlet planlama ajansı temmuz ayı sonunda araç alımları için nakit sübvansiyonlarını iki katına çıkardı. Ülkede satın alma başına yaklaşık 2 bin 785 dolarlık sübvansiyon var. Ayrıca, araç alımları üzerindeki kısıtlamalara sahip bazı şehirler, bu kısıtlamaları gevşetme yoluna gitti.
Örneğin, başkent Pekin, geçen ay NEV lisans kotasını 20.000 artırmayı teklif etti. Bu, 2011 yılında trafik sıkışıklığını hafifletmek ve hava kalitesini iyileştirmek için sıkı bir kota sistemi getirildiğinden bu yana kısıtlamaların ilk kez gevşetilmesi anlamına geliyor.