Porsche'nin ortaklık iddialarının ardından Varta hisseleri yüzde 80 düştü

PAYLAŞ
  • Varta'nın hisseleri, yeniden yapılandırma seçeneklerinin hissedarları zarara uğratacağı haberiyle yüzde 80 düştü.
  • Şirket, iflası önlemek için Porsche ve diğer potansiyel yatırımcılarla görüşüyor.
  • CEO Michael Ostermann, Varta'nın 500 milyon euro borcuna ek olarak yeni fon ihtiyacı olduğunu belirtti.
Porsche'nin ortaklık iddialarının ardından Varta hisseleri yüzde 80 düştü
Porsche'nin Taycan modeli elektrikli otomobili
Reuters

Alman akü üreticisi Varta'nın hisseleri, şirketin iflası önlemek için üzerinde çalıştığı yeniden yapılandırma seçeneklerinin, potansiyel olarak Porsche'nin de dahil olduğu, hissedarları zarara uğratacağı haberinin ardından Pazartesi günü yüzde 80 oranında rekor düşük seviyeye geriledi.

Reuters'ın haberine göre Varta, Pazar günü yaptığı açıklamada, iki olası yeniden yapılandırma senaryosunu değerlendirdiğini belirtti. Bu senaryolardan biri, mevcut Avusturyalı çoğunluk hissedarı Michael Tojner ve Porsche gibi potansiyel yeni yatırımcılarla, diğeri ise finansal alacaklılarla yapılacak anlaşmaları içeriyor. Şirket, Almanya'nın kurumsal istikrar ve yeniden yapılandırma yasası uyarınca ilgili mahkemelere revizyon bildiriminde bulunmaya karar verdiğini açıkladı. Böyle bir hamle yapılmaması halinde firmanın sermayesini tüketecek zararlara maruz kalacağı belirtildi.

Borcu 500 milyon euro

CEO Michael Ostermann, Reuters'a verdiği demeçte, Varta'nın yaklaşık 500 milyon euro borcu olduğunu ve buna ek olarak "yüksek çift haneli" milyon euro tutarında yeni fon ihtiyacı olduğunu söyledi. Ostermann, "Varta'yı kurtarmak için buradayım. Bu benim için önemli bir konu" dedi.

Piyasa değeri Pazartesi günkü ani düşüş öncesinde 440 milyon euro olan Varta, bu ayın başlarında Porsche ile otomobil üreticisinin Varta'nın V4Drive işinin çoğunluk sahibi olmasıyla sonuçlanabilecek potansiyel bir yatırım konusunda görüşmelerde bulunduğunu açıklamıştı. Porsche, Pazar günü yaptığı açıklamada, Almanya yapımı kritik bir teknolojiyi korumak için V4Drive'da çoğunluk hissesini almayı görüştüğünü doğruladı, ancak belirli koşullar altında tüm Varta grubuna finansal destek sağlama olasılığının da masada olduğunu belirtti.

Yatırımcı onayı zorunlu değil

Varta, Nisan ayında, yeniden yapılandırma planı kapsamında belirlenen hedeflere ulaşamayabileceğini ve 2026 sonuna kadar "kârlı büyümeye" geri dönmesine yardımcı olacak yeniden sermayelendirme seçeneklerini araştırdığını söyledi. Şirket, iki senaryodan birine hızlı bir şekilde karar vermeyi umduğunu belirtti. Ayrıca, her iki önerinin de genel kurul toplantısında gerekli çoğunluğu sağlamasının olası olmadığını, ancak önerilen yeniden yapılandırmanın mahkemeler tarafından kabul edilmesi halinde yatırımcı onayı olmadan gerçekleştirilebileceğini ekledi.

Varta'nın geleneksel küçük pil üretiminde yaptığı kötü yatırım kararları ve hibrid spor arabalar için ürettiği V4Drive markalı pahalı pillerin beklenen başarıyı yakalayamaması, şirketin mali sıkıntılarını artırdı. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak ve yeni yatırımcılar bularak bu mali sıkıntıların üstesinden gelmeyi hedefliyor.

Kaynak: cnbce.com