'Fed Put' geri mi dönüyor ? "Yatırımcılar Fed'in piyasalara sağlayacağı desteği fiyatlamakta gecikiyor"

PAYLAŞ
  • Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre, Fed'in finansal piyasalar üzerindeki destekleyici rolüne atıfta bulunarak sıkça kullanılan "Fed put" teriminin geri döndü ve hisse senedi yatırımcılarının bu gelişmeyi tam anlamıyla fiyatlamıyor.
  • Lee, Fed'in para politikasında gevşemeye gitmesinin hisse senetleri için destekleyici bir ortam yaratabileceğini söyledi.
  • Merkez bankacılarının hisse senedi piyasalarındaki herhangi bir zayıflık belirtisinde faiz oranlarını düşürebileceği ihtimaline vurgu yapan Lee, piyasalarda yaşanacak yüzde 30'luk bir düşüşün ABD'yi resesyona sokacağını söyledi.
'Fed Put' geri mi dönüyor ? "Yatırımcılar Fed'in piyasalara sağlayacağı desteği fiyatlamakta gecikiyor"

Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) borsa üzerindeki olası etkilerine dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Lee'ye göre, yatırımcılar Fed'in gelecekteki politikalarının piyasalara sağlayabileceği desteği yeterince değerlendirmiyor. Fed'in finansal piyasalar üzerindeki destekleyici rolüne atıfta bulunarak sıkça kullanılan "Fed put" teriminin geri döndüğünü belirten Lee, hisse senedi yatırımcılarının bu gelişmeyi tam anlamıyla fiyatlayamamış olabileceğini ifade etti.

Tom Lee, Fed'in para politikasında gevşemeye gitmesinin borsalar üzerindeki olası olumlu etkilerini değerlendirdiği bir rapor yayımladı. Raporda, merkez bankacılarının önümüzdeki dönemde hisse senedi piyasalarındaki herhangi bir zayıflık belirtisinde faiz oranlarını düşürebileceği ihtimaline vurgu yaptı. Lee'ye göre, Fed'in geçtiğimiz iki yıl boyunca enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını artırması, bu tür bir müdahaleye kapıyı kapatmıştı. Ancak, faiz indirimine yönelik beklentilerin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte hisse senetleri için destekleyici bir ortam yeniden oluşabilir.

Lee, Çarşamba günü yayınladığı notta Fed'in, muhtemelen 2020'den bu yana ilk faiz indirimine hazırlanırken, yatırımcıların bu gelişmeyi yeterince fiyatlamamış olabileceğini belirtti. "Fed'in 'put' seçeneği geri döndü. Bu, merkez bankasının artık öncelikli olarak güçlü bir işgücü piyasasını desteklemeyi hedeflediği anlamına geliyor," diye yazdı. Lee, daha fazla iş gücü zayıflığının yaklaşan bir resesyonun işareti olabileceği endişelerini de vurguladı.

"Hisse senetlerindeki yüzde 30'luk bir düşüş resesyonu kaçınılmaz hale getirebilir"

Tom Lee, hisse senedi piyasalarındaki performansın ekonomi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ve tüketici ile iş dünyası güveninin büyük ölçüde borsaya bağlı olduğunu söyledi. Hisse senetlerinin yüzde 10'luk bir düzeltme yaşaması durumunda, işletmelerin daha temkinli davranabileceğini ve işten çıkarmaların artabileceğini öne sürdü. Buna ek olarak, hisse senetlerinde yüzde 30'luk bir düşüş yaşanması durumunda, bu gelişmenin işgücü piyasası ve hanehalkı serveti üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle resesyonu neredeyse kaçınılmaz hale getireceğini belirtti.

Lee'ye göre, Fed hisse senetlerinin sert düşüşler yaşamasını istemiyor. 2022 yılında hisse senetlerinde yaşanan yüzde 27'lik değer kaybı, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak ve enflasyon beklentilerini yönetmek amacıyla yürüttüğü sıkı para politikasının bir parçasıydı. Ancak Lee, mevcut koşulların farklı olduğunu belirtiyor. Fed’in artık enflasyonla mücadeleye değil, işgücü piyasalarını güçlü tutmaya odaklandığını düşünüyor.

"Tarihsel olarak faiz indirimi piyasaları destekliyor"

Lee, destekleyici bir Fed politikasının hisse senetleri için büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı. Tarihsel olarak, Fed'in faiz indirimlerine hisse senetlerinin olumlu tepki verdiğini belirtti. 1971'den bu yana gerçekleşen ilk faiz indirimlerinin, takip eden altı ayda yüzde 100 oranında pozitif getiriye yol açtığını ve ortalama yüzde 13'lük kazanç sağladığını hatırlattı. Lee, bazı yatırımcıların ABD ekonomisinin halihazırda bir resesyonda olduğuna inanması nedeniyle piyasalarda olumlu bir sürpriz yaşanabileceğine de dikkat çekti. Kendisi ise bu görüşe katılmadığını ifade etti.

Lee'nin yorumları, Affirm tarafından yapılan ve ABD ekonomisine yönelik halkın beklentilerini ölçen bir anketin sonuçlarını da destekliyor. Bu ankete göre, ABD GSYİH büyümesi istikrarlı bir seyir izlese de, beş Amerikalıdan üçü ABD'nin zaten bir gerileme sürecinde olduğuna inanıyor. Bu durum, yatırımcıların resesyon korkuları nedeniyle piyasaları olumsuz fiyatlamasına yol açıyor olabilir.

Tom Lee, faiz indirimlerinin dayanıklı mal satışları, otomobil satışları ve konut piyasasında canlanma yaratacağını, bunun da genel ekonomiye olumlu yansıyacağını söyledi. Özellikle Fed'in ılımlı bir politika izlediğini ve işgücü piyasalarını güçlü tutmaya odaklandığını belirten Lee, önümüzdeki 8 haftada piyasaların türbülans yaşayabileceğini ancak bu durumun 2024'te güçlü bir borsa ortamına işaret ettiğini de sözlerine ekledi.