Petrolde düşüş sürüyor: Brent, 2021 yıl sonu seviyesine geri döndü

PAYLAŞ
  • Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,24 düşüşle varil başına 71,06 dolara gerileyerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi.
  • ABD Batı Teksas Arama petrolü (WTI) vadeli işlemleri ise yüzde 2,14 oranında düşüşle 67,67 dolara kadar gerileyerek Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
  • Brent petrolü haftalık bazda yüzde 10 oranında değer kaybederken, WTI'de bu kayıp yüzde 8 civarında oldu
Petrolde düşüş sürüyor: Brent, 2021 yıl sonu seviyesine geri döndü

Petrol fiyatları Cuma günü, ABD'den gelen Ağustos ayı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması ve OPEC+ üreticilerinin arz artışlarını erteleme kararının fiyatlar üzerindeki olumlu etkisini gölgelemesiyle YÜZDE 2 oranında düşüşle kapandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 1,63 dolar veya yüzde 2,24 düşüşle varil başına 71,06 dolara gerileyerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi. ABD Batı Teksas Arama petrolü (WTI) vadeli işlemleri ise 1,48 dolar veya yüzde 2,14 oranında düşüşle 67,67 dolara kadar gerileyerek Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.

Petrol fiyatları haftalık bazda da ciddi kayıplar yaşadı. Brent petrolü haftalık bazda yüzde 10 oranında değer kaybederken, WTI'de bu kayıp yüzde 8 civarında oldu. ABD hükümeti tarafından açıklanan veriler, Ağustos ayında istihdamın beklenenden daha az arttığını ortaya koyarken, işsizlik oranının yüzde 4,2'ye gerilemesi işgücü piyasasında düzenli bir yavaşlamaya işaret etti. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay büyük bir faiz indirimi yapması gerekliliğini ortadan kaldıran bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Piyasalar Fed'den büyük çoğunlukla 50 baz puan yerine 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.

Mizuho'da enerji vadeli işlemleri yöneticisi Bob Yawger, istihdam raporunun "biraz yumuşak" olduğunu belirterek, ABD ekonomisinin düşüş eğiliminde olduğunu vurguladı. Yawger ayrıca, Çin talebine yönelik endişelerin de petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini ifade etti.

Brent petrolü, ABD'deki petrol stoklarının beklenenden daha fazla azalmasına ve OPEC+'nın planlanan petrol üretim artışlarını erteleme kararına rağmen, Perşembe günü Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyede kapanmıştı. ABD ham petrol stokları, geçen hafta 6,9 milyon varil azalarak 418,3 milyon varile geriledi. Bu düşüş, Reuters'ın analistler arasında yaptığı ankette öngörülen 993 bin varillik düşüşün çok üzerinde gerçekleşti.

Libya'da rakip gruplar arasında ülkenin petrol ihracatını durduran anlaşmazlığı sona erdirme yönünde bir anlaşmaya daha yakın olunduğuna dair sinyaller de bu hafta petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Her ne kadar ihracat çoğunlukla durmuş olsa da, depolardan bazı yüklemelere izin verildi.

Bank of America, Cuma günü yayınladığı bir notta, küresel stokların artması, talep büyümesinin zayıflaması ve OPEC+’nın yedek üretim kapasitesi gibi faktörleri gerekçe göstererek, 2024'ün ikinci yarısına ilişkin Brent petrolü fiyat tahminini varil başına yaklaşık 90 dolardan 75 dolara düşürdü.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes tarafından Cuma günü açıklanan verilere göre, gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olarak kabul edilen ABD'deki aktif petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 483'te sabit kaldı.