Petrol fiyatlarındaki düşüşten rahatsız olan OPEC+, üretim artışı kararını erteleyebilir

PAYLAŞ
  • OPEC+ üyeleri, petrol fiyatlarındaki zayıflığın devam etmesi nedeniyle önümüzdeki ay başlaması planlanan üretim artışını ertelemeyi gündemlerine aldı.
  • Petrol fiyatları, zayıf talep ve büyük çaplı jeopolitik aksaklıkların olmaması sebebiyle varil başına 73 dolar civarında seyrediyor.
  • Analistler, OPEC+ ittifakının lideri Suudi Arabistan’ın, ekonomik dönüşüm projelerini finanse edebilmek için petrol fiyatlarının varil başına en az 85 dolara ulaşması gerektiğine dikkat çekiyor.
Petrol fiyatlarındaki düşüşten rahatsız olan OPEC+, üretim artışı kararını erteleyebilir

OPEC+ üyeleri, petrol fiyatlarındaki zayıflığın devam etmesi nedeniyle önümüzdeki ay başlaması planlanan üretim artışını ertelemeyi gündemlerine aldı. The Wall Street Journal'ın aktardığı bilgilere göre üretici ittifakındaki delegeler Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, bu erteleme kararının OPEC+ içindeki bazı ülkeler arasında ciddi bir şekilde tartışıldığını belirtti.

Petrol fiyatları, zayıf talep ve büyük çaplı jeopolitik aksaklıkların olmaması sebebiyle varil başına 73 dolar civarında seyrediyor. Bu, son dokuz ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Libya'da kısa bir süre önce yaşanan hükümet ödeme anlaşmazlığı nedeniyle petrol üretiminde kesintiye gidilmiş, ancak üretim hızla eski seviyesine geri dönmüştü.

Arabistan'ın 'Ekonomik Dönüşüm Projesi' için petrol fiyatlarında 85 dolar şart

Analistler, OPEC+ ittifakının lideri Suudi Arabistan’ın, ekonomik dönüşüm projelerini finanse edebilmek için petrol fiyatlarının varil başına en az 85 dolara ulaşması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu da Suudi Arabistan’ın, fiyatları desteklemek adına daha temkinli bir üretim politikası izlemesi gerektiği anlamına geliyor.

Haziran ayında OPEC+ ülkeleri, Ekim ayından itibaren gönüllü üretim kesintilerini hafifletmeye başlamayı kabul etmişti. Bu kapsamda, Suudi Arabistan da günlük bir milyon varil üretim kesintisi uygulayacağını taahhüt etmişti. Ancak, mevcut piyasa koşulları göz önünde bulundurulduğunda, üretici ülkeler bu kesintiyi geri çekme planını tekrar gözden geçiriyor. 2 Ekim’de gerçekleştirilecek bir sonraki OPEC+ toplantısında, üretimi mevcut seviyelerde tutma seçeneğinin ciddi olarak değerlendirileceği öngörülüyor.

Bu gelişmeler, OPEC+ üyelerinin petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar karşısında daha esnek ve stratejik bir duruş sergilemek zorunda kalabileceklerini gösteriyor. Zira, üretim kararları yalnızca kısa vadeli fiyat hareketlerini değil, aynı zamanda üyelerin uzun vadeli ekonomik hedeflerini de doğrudan etkiliyor.