Patent Savaşları: Arm, Qualcomm'un çip tasarım lisansını iptal edecek

PAYLAŞ
  • SoftBank’a ait Arm, Qualcomm’un çip tasarım lisansını iptal edeceğini bildirdi, bu durum iki şirket arasındaki patent savaşını kızıştırdı.
  • Qualcomm, Arm’nin bu hamlesini telif oranlarını artırma girişimi olarak eleştirdi. Lisansın iptali Qualcomm'un milyarlarca dolarlık gelirini riske atabilir.
Patent Savaşları: Arm, Qualcomm'un çip tasarım lisansını iptal edecek

SoftBank’a ait çip tasarım şirketi Arm, ABD'li çip üreticisi Qualcomm’a, çip tasarım lisansını iptal edeceğini bildirdi. Bu adım, aralık ayında görülecek fikri mülkiyet davasının tansiyonunu yükseltti.

Haberin ardından Qualcomm'un hisseleri piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık yüzde 5 düştü.

Qualcomm, bu hamleyi doğrularken, Arm'yi zorlayıcı taktikler kullanarak telif haklarını artırmaya çalışmakla suçladı. Qualcomm, Arm’nin bu stratejisinin ABD'deki yasal süreci baltalayacağını ifade etti.

Arm Qualcomm'un patent savaşı milyarlarca dolarlık risk taşıyor

Qualcomm’un birçok çipi, Arm'nin tasarım mimarisini kullanıyor. Bu nedenle lisansın iptali, Qualcomm’un milyarlarca dolar değerindeki gelirini riske atabilir. İki şirket arasındaki ilişkiler 2022’de, Arm’nin Qualcomm’a Nuvia’yı 1,4 milyar dolara satın almasının ardından dava açmasıyla bozuldu.

Arm, bu satın almanın, fikri mülkiyetinin izinsiz kullanımına yol açtığını öne sürerken, Qualcomm bu iddiaları reddetti.

Dava, Arm'nin çip tasarım mimarileri üzerindeki karmaşık lisans düzenlemelerini de gündeme taşıdı. Qualcomm, Arm'nin lisans sözleşmesini feshetme gerekçesini "tamamen asılsız" olarak nitelendirdi ve bu adımın, Arm’nin uzun süreli bir ortağı zorlayarak telif oranlarını artırma çabasının bir parçası olduğunu savundu.

Arm ve Qualcomm, yapay zeka teknolojilerinin geleceğine dair iyimser beklentilerle hisselerini yükselten iki önemli çip üreticisi konumunda. Sanal asistanlar gibi yapay zeka uygulamalarının donanım satışlarını artıracağı düşüncesi, her iki şirketin de bu yılki hisselerine olumlu yansıdı. Ancak, bu patent savaşı her iki taraf için de önemli finansal riskler taşıyor.

Bloomberg News'ün haberine göre, Arm’nin Qualcomm’a gönderdiği yasal belgeyle birlikte, lisansın iptali öncesi Qualcomm’un 60 gün içinde yanıt vermesi gerekiyor.

2016 yılında Japon SoftBank tarafından satın alınan Birleşik Krallık merkezli Arm, geçen yıl eylül ayında ABD Nasdaq borsasında büyük bir çıkış yaparak dikkatleri üzerine çekti. Şirketin çip tasarımları, Nvidia ve Apple gibi devler tarafından kullanılıyor.

Bu hafta Qualcomm, Hawaii'deki yıllık teknoloji zirvesinde yeni mobil işlemci çipi 'Snapdragon 8 Elite’i tanıttı. Ayrıca, bu yılın başında, Arm’nin mimarisiyle geliştirdiği yapay zeka özellikli PC çiplerini de piyasaya sürdü

Qualcomm ile Arm arasındaki patent mücadelesinin 16 Aralık’ta Delaware’de mahkemeye taşınması bekleniyor.