Paris Olimpiyatları Açılış Töreni: Hangi ülke, nasıl değerlendirdi?

PAYLAŞ
  • Şehir bir fon gibi arkasına alan Paris Olimpiyatları Açılış Töreni yağmur altında geçti. Dünya basını törene ilişkin farklı yorumlar yaptı.
  • İşte dünya basınının gözünden bu yılki açılış töreni...
Paris Olimpiyatları Açılış Töreni: Hangi ülke, nasıl değerlendirdi?
Fotoğraf: Reuters

Paris Olimpiyatları Açılış Töreni dikkat çeken anlara sahne oldu. Törenin bir stadyum yerine Seine Nehri boyunca bir geçit töreni düzenlenerek yapılması eleştirileri de beraberinde getirdi. Dünyanın dört bir yanından gelen izleyiciler, binlerce sporcunun geçişini yakından takip etmek için oradaydı. Birçok dünya liderinin de yer aldığı etkinlik boyunca yağmur da etkinliğe eşlik etti.

Tören, Fransız sporcular Marie-José Pérec ve Teddy Riner'in Olimpiyat meşalesini yakması ve ünlü şarkıcısı Céline Dion'un performansıyla sona erdi.

Etkinlik süresince Seine Nehri ve çevresi 6 bine yakın sporcuyu, 3 bin performans sanatçısını, 300 bin izleyiciyi ve düzinelerce dünya liderini ağırladı.

Dünya basınında Paris Olimpiyatları Açılış Töreni'ni nasıl değerlendirildi?

Reuters, Paris Olimpiyatları Açılış Töreni ile ilgili dünya basınında çıkan değerlendirmeleri bir araya getirdi.

Fransa

Le Monde gazetesi, yönetmen Thomas Jolly'nin başkenti devasa bir sahneye dönüştürerek immersif bir gösteri sunma mücadelesinde başarılı olduğunu yazdı.

Sağ eğilimli Le Figaro, gösterinin harika ama bazılarının aşırı olduğunu belirtti. Gazete, birkaç bölümün gereksiz yere kışkırtıcı olduğunu, moda gösterisinin önünde İsa ve havarilerinin Son Akşam Yemeği tablosunun yeniden canlandırılması gibi bazı sahnelerin tartışmalı olduğunu ifade etti.

ABD

New York Times eleştirisinde "Açılış Töreni Hayal Kırıklığı Yarattı" başlığını kullandı. Nehir geçit töreninin töreni daha büyük, çeşitli ve ara sıra eğlenceli hale getirdiğini, ancak aynı zamanda sıradanlaştırarak şişirilmiş bir televizyon gösterisine dönüştürdüğünü belirtti.

Washington Post ise daha olumlu bir değerlendirme yaparak organizatörlerin cesur düşüncesinin son yıllarda popülaritesi azalan bir etkinliğe yeniden parlaklık kazandırdığını belirtti.

Çin

Çin'in Xinhua devlet haber ajansı, törenin Fransa'yı başarıyla sergilediğini söyledi. Ancak, etkinliğin uzun mesafede gerçekleştirilmesi nedeniyle süreklilikle mücadele etmek zorunda kaldığını ve sporcu geçit töreninin performanslarla karışık olmasının töreni diğerlerinden farklılaştırdığını belirtti.

Güney Kore

Güney Kore medyası, şehrin tamamını arka plan olarak kullanma konusundaki hayal gücüne dikkat çekerken, ülkenin takımının Kuzey Kore olarak yanlış tanıtılmasının etkinliğin önüne geçtiğini belirtti.

Güney Kore'nin CBS radyosu, olayın kuşkusuz dürüst bir hata olduğunu, ancak Paris organizatörlerinin çok temel bir kısmında başarısız olmalarının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Paris Olimpiyatları Açılış Töreni: Hangi ülke, nasıl değerlendirdi? - Resim : 2
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları Açılış Töreni sırasında yağmur yağarken, Kaynak: Reuters

Hindistan

India Today, töreni gerçekten sansasyonel olarak nitelendirdi. Gazete, "Fransa, daha önce hiç görülmemiş bir Olimpiyat açılış töreni vaat ettikten sonra sözünü tuttu" dedi.

Almanya

Frankfurter Allgemeine gazetesi, "Güzel olduğu kadar çılgın" diyerek Fransa'nın açılış törenini devrim niteliğinde bulduğunu yazdı ve ekledi "Sonunda yağmur bile yenildi."

Bild gazetesi, dört yıl sonra sahneye dönen Céline Dion'un hastalığa rağmen en iyi zamanlarındaki gibi şarkı söylediğini belirterek, bu performansıyla altın madalyayı hak ettiğini yazdı.

İngiltere

Britanya'nın tabloid gazetesi The Sun, Eyfel Kulesi'nin etrafını saran lazer ışıkları görüntüsüyle birlikte "Oyunlar Islak Başlasın!" başlığını attı ve töreni muhteşem olarak nitelendirdi.

Daily Mail'in manşeti "La Farce!" olarak atıldı, bu başlık günün erken saatlerinde yaşanan tren aksaklıklarına atıfta bulunuyordu. Gazete, yağmurdan bahsederek, Paris'in hava durumuna olan bahislerinin tam anlamıyla geri teptiğini yazdı.

Guardian gazetesi, yükselen hırsın yamalı bir sunumla sönümlendiğini belirtti. Gazete, "Paris, tarzıyla bilinir ama bu, bir araya getirilmiş düzensiz bir kıyafet gibi görünüyordu" diye yazdı.

İtalya

La Gazzetta dello Sport, töreni benzeri görülmemiş, hatta olağanüstü olarak nitelendirdi:

"Bakış açınıza ve duyarlılığınıza bağlı olarak büyük bir gösteri ya da uzun, sıkıcı bir çalışma."

Ana akım İtalyan gazetesi Il Corriere della Sera, gösteriyi çağdaş bir sanat performansına benzeterek, "Bazıları sıkıldı, bazıları eğlendi, birçok kişi gösteriyi hayal kırıklığı olarak değerlendirdi" dedi.

Sol eğilimli İtalyan gazetesi La Repubblica, törenin sporcuların önüne geçtiğini yazdı:

"Çok fazla Fransa, çok fazla Paris, çok az Olimpiyat.... Paris'in kendine çevirdiği bir ayna ve sonuçta kendisinin çok fazla olduğu bir gösteri."